19 palack víz

Száz éve nem pusztított olyan hőhullám az Egyesült Államokban, különösen annak déli és nyugati partvidékén, mint az elmúlt napokban. A hatalmas hőség és szél megtette pusztító hatását, Arizonában és Kaliforniában megfékezhetetlennek tűnő bozót- és erdőtüzek pusztítanak.

Ország-világ(markos)2013. 07. 05. péntek2013. 07. 05.

Kép: Yarnell, 2013. július 1. Tűzoltók egy erdőtűz helyszínén az Arizona állambeli Yarnellben 2013. június 30-án. A 800 hektáron pusztító tűz oltása közben legalább 19 tűzoltó életét vesztette, a környék két településéről kitelepítették a lakosokat. (MTI/AP/The Arizona Republic/David Kadlubowski), Fotó: David Kadlubowski

19 palack víz
Yarnell, 2013. július 1. Tűzoltók egy erdőtűz helyszínén az Arizona állambeli Yarnellben 2013. június 30-án. A 800 hektáron pusztító tűz oltása közben legalább 19 tűzoltó életét vesztette, a környék két településéről kitelepítették a lakosokat. (MTI/AP/The Arizona Republic/David Kadlubowski)
Fotó: David Kadlubowski

Füst és pernye száll a negyven fok körüli forróságban, több település lakóit kitelepítették. Csak lapzártánkig 900 hektárnyi terület és 200 épület vált a lángok martalékává. Az anyagi kár azonban eltörpül amellett, hogy egyszerre 19 tűzoltó veszett a lángok között. Speciális alakulat, elit egység, hasonló jellegű feladatokra kiképzett, hivatásának minden fortélyát ismerő szakember. Pár hete még az új-mexikói bozótost oltották, ám múlt vasárnap Arizonában, a Yarnell város közelében található erdő lángjai nyelték el a csapatot. A legjobbakat, a legelkötelezettebbeket. A legfiatalabb, Kevin Woyjeck 21 éves volt. A legidősebb, Joe Thurston 32. A közeli Prescottból érkező különleges egység feladata az lett volna, hogy az aljnövényzetet eltávolítsa, a földet az éghető anyagoktól megszabadítva védvonalat hozzon létre, ezzel állítva meg a tűz továbbterjedését. A pokoli hőség azonban túl soknak bizonyult, a déli szél a vártnál sebesebben futtatta a lángokat. A tűzoltók között akadt, akinek annyi ideje sem maradt, hogy az árokba bújva, magát tűzálló takaróval körbevonva menedéket találjon. A rohanó tűzcsóváktól esetenként menedéket jelentő, sebtében felállított tűzvédő sátor is kevésnek bizonyult. „Normál körülmények között úgy ásunk tűzvédelmi árkot, hogy biztos a menekülési útvonalunk, és biztonsági zónát is kijelölünk. Az ő biztonsági zónájuk nem volt elég nagy, a tűz egyszerűen megelőzte őket” – nyilatkozta a CNN-nek Art Morrison, a helyi erdészet szóvivője.

A tűz feltehetőleg egy villámcsapás következtében tört ki még múlt pénteken Yarnell közelében, amit hétfőn sem sikerült eloltani. A lángok elpusztították az épületek felét, 600 ember vált otthontalanná a kisvárosban. A környékbeliek hétfőn a prescotti tűzoltóság 7. számú parancsnoksága előtt, a kerítés mellett már felállították a maguk kegyhelyét. Virágokkal, zászlókkal és körbe rendezett 19 palack vízzel emlékeztek hőseikre.
 

Ezek is érdekelhetnek