Beköszönt a digitális kor

Már csak pár hét, és végleg leáldozik a szoba- meg tetőantennák kora: kis dobozon keresztül érkezik immár a műsor.

Ország-világHardi Judit2013. 07. 30. kedd2013. 07. 30.

Kép: tv televízió digitális átállás adás sugárzás szórakozás retró adásszünet hiba elekrtonika 2012 10 01 Fotó: Kállai Márton

Beköszönt a digitális kor
tv televízió digitális átállás adás sugárzás szórakozás retró adásszünet hiba elekrtonika 2012 10 01 Fotó: Kállai Márton

Megszűnik az analóg sugárzás, augusztustól az ország középső részén, novembertől pe¬dig minden magyar háztartásban digitális lesz a tévéadás.

Sercegő hang, grízes, rossz minőségű kép, ami hol van, hol nincs, az antenna folyamatos állítgatása – nemsokára mindez a macera a múlté, jön a mindig jó minőségű tévézés kora. Ilyen és ehhez hasonló extrákkal kecsegteti a magyar tévénézőket a digitális átállás. De mit jelent mindez a gyakorlatban? Mi kell az átálláshoz és mibe kerül?

Haladjunk szép sorjában: eddig az ország majd’ minden területén így vagy úgy, de elérhető volt a három ingyenes tévécsatorna: az M1, a TV2 és az RTL Klub. Július és október végétől a szokásos módszerrel ezeken az adókon már csak sötét képernyő fogad minket. Érinti ez mindazokat, akik tévétornyok analóg adásait fogták – ezeket a földfelszíni sugárzásokat állítják most át a digitális jelekre. Amiket bárki könnyen tud „fogni” – mindössze egy jelátalakító készülékre van szüksége ehhez, úgynevezett set-top boxra, amit a tévékészülékhez csatlakoztatva tud használni. Tízezer forint alatt is szerezhetünk be készüléket, ám extraszolgáltatástól függően csak a csillagos ég szab határt az árnak és a megrendelhető csatornacsomagnak. Ha azonban megelégszünk a digitális átállással járó hét ingyenes csatornával – a fent említett három adón kívül szerepel a csomagban az M2, a Duna Tv, a Duna World és az Euro¬news –, elég szakembert hívni, hogy digitális jeleket fogni képes antennát szereljen be. Akkor is érdemes szerelő segítségét kérni, ha régebbi típusú televíziónk nem alkalmas rá, hogy set-top boxot kössünk hozzá.

Azoknak, akik kábeltévét vagy IPTV-t (interneten vagy helyi hálózaton keresztül érkező digitális tévé) néznek, esetleg parabolaantennával tévéznek, semmi teendőjük nincs az átállással kapcsolatban. Azokat sem érinti a változás, akik pár éve cserélték le régi televíziójukat, hiszen a modernebb készülékek képesek a digitális jelek kezelésére.

Hogy az átállással senkit ne zárjának ki a tévézés örömeiből, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szociális alapon támogatják a rászorulókat: hozzájuk fordulhat az, akinek anyagi gondot jelent az átállás. Kérheti mindezt az adott régióban való átállást követő harminc napban.

De miért is jobb digitálisan tévézni? Nem csak a jobb kép- és hangminőség garantált, de egy extrább készülék segítségével magunk alakíthatjuk a műsorfolyamot. Megállíthatjuk, visszatekerhetjük, akár rögzíthetjük is a műsort. Nem kell többé a műsorújság, ha megnézhetjük azt a tévén is, és állíthatunk be feliratot, ha a filmeket eredeti nyelven jobban élvezzük. Az átállás pedig több földi frekvenciát szabadít fel, ami helyén akár több digitálisan fogható csatornát is lehet indítani, de felhasználhatók e tartományok szélessávú mobilinternet-szolgáltatás bővítésére is.

És hogy pontosan mikor és hol várható az átállás: jövő hét közepétől, azaz augusztus elejétől a középső országrészben, tizennégy megyében szűnik meg az analóg televíziózás. Budapest, Győr, Kecskemét, Békéscsaba, Szolnok és Szeged városában, illetve azok körzetében lakók várhatják a változást. A kimaradt területek lakói pedig október 31-vel csatlakoznak a digitális tévénézők táborához: a Pécsett, Egerben, Miskolcon, Debrecenben és környékükön élők.

Ezek is érdekelhetnek