Hontalan marad a kémbotrányhős?

Ecuadort és Bolíviát maga mögé parancsolva Venezuela mondta ki először: igen, jöjjön Edward Snowden! Csupa „jó hírű” jogállam és „fejlett” demokrácia „verseng” a világ szemében gonosz nagy testvérré vedlett hazájában, az Egyesült Államokban meghurcoltatásra számító hacker kegyeiért, vélhetőleg szakmai ellenszolgáltatást sem kérve tőle.

Ország-világ(markos)2013. 07. 19. péntek2013. 07. 19.

Kép: Image: 0166273183, License: Rights managed, Restrictions: Mandatory credit, 2238382 Russia, Moscow. 07/12/2013 A journalist looks at a display with a picture of former CIA employee Edward Snowden. The photo is taken during his meeting with human rights organizations at Sheremetyevo airport., Place: Russia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Ria Novosti, Fotó: Profimedia-Red Dot

Edward Snowden asks for temporary political asylum in Russia
Image: 0166273183, License: Rights managed, Restrictions: Mandatory credit, 2238382 Russia, Moscow. 07/12/2013 A journalist looks at a display with a picture of former CIA employee Edward Snowden. The photo is taken during his meeting with human rights organizations at Sheremetyevo airport., Place: Russia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Ria Novosti
Fotó: Profimedia-Red Dot

Moszkvának, szeretettHetek óta a moszkvai Seremetyjevói repülőtérre száműzött, amerikai kémbotrányhős több mint húsz országnál próbálkozott menedékkérelmével, sikertelenül, mígnem Caracasból Nicolás Maduro elnök megüzente a fiatalembernek: ha egyszer üldözi a birodalom (az Amerikai Egyesült Államok), jöjjön hát hozzánk! Furcsa módon Snowden azóta sem élt a lehetőséggel, bár utazási szándékát némileg nehezíti, hogy amint kitenné lábát és laptopjait a nemzetközi reptér tranzitvárójából, nyilván a világ legelitebb bűnüldözői rohannának a világ legáhítottabb személyéhez egymást kardélre hányva, csakhogy az ő nevükkel forrjon össze a dicső bilincskattintás tette.

Egyelőre nem tudni, erre sor kerül-e, mindenesetre a minap egy svéd szociológiaprofesszor által Nobel-békedíjra jelölt Snowden jelezte, Moszkvában is szívesen időzne, mielőtt Dél-Amerikának venné az irányt – bár az orosz bevándorlási hivatalhoz eddig még nem érkezett hivatalosan kérelme a politikai menedékjogért. Egyébként minek is utazna távolabb, mikor annyi barátságos arccal találkozhat a váróban nap mint nap? Anna Chapman, az egykori orosz kémnő például házassági ajánlatot tett a helyes, fiatal srácnak, valamint orosz jogvédő aktivista hölgyek a személyiségi jogok csorbulását keresve időztek kényszerű tartózkodási helyén.

A nem kívánt vendégnek hála, Putyin orosz és Obama amerikai elnök is telefonbeszélgetésre ragadtatta magát. Az egyeztetésre néhány órával azután került sor, hogy az Egyesült Államokban törvénysértéssel vádolt informatikus még múlt pénteken politikai menedékjogot kért Oroszországtól, amire válaszul Amerika kérte, utasítsák azt el. Moszkva egyelőre nem hozta nyilvánosságra döntését. Putyin hétfőn, egyetemistáknak szervezett régészeti táborban Snowden további sorsáról tréfásan csak ennyit mondott: „az amerikaiak ijesztették el az összes többi országot, senki sem akarja magához venni, így lényegében ők maguk tartóztatták fel őt a mi területünkön”. Kaptunk egy ilyen karácsonyi ajándékot – poénkodott az orosz államfő.

Ezek is érdekelhetnek