Veszélyben a fehér ló

A szűklátókörűség és az önös egyéni érdek fenyegeti az angol táj egyik történelmi nevezetességét. Időtlen idők óta a Salisbury-síkság része a több kilométeres távolságból látható, mészkőbe faragott lóalak, mely most egy átgondolatlan várostervezési koncepció áldozatául eshet.

Ország-világ2013. 08. 22. csütörtök2013. 08. 22.
Veszélyben a fehér ló

A legenda úgy tartja, hogy a Westbury fehér lovat a Nagy Alfréd király által győztesen megvívott ethan¬duni (Edington) csata (878) emlékére készítették. Először egy 1742-es útikönyv említi, Francis Wise tiszteletes írt róla. Mostani alakját 1778-ban kapta: a helyi földesúr, bizonyos Mr. G. Gee meg-bízásából „rajzolták” újra. 1853-ban restaurálták az alakot, majd 1873-ban ismét, miután kezdte elveszteni a formáját. Legutóbb 2006 novemberében festették fehérre.

Ám a Wiltshire Megyei Tanács háromsávos összekötő utat tervez az 52,5 méter hosszú fehér ló közelébe, sőt egy üzletközpontot és 550 új lakást is felhúznának a környéken. A háromsávos út terve először 2009-ben merült fel, amit akkor a brit kormány elvetett, de a tanács most újra felmelegítette a javaslatot. A területen élők összefogtak, hogy a tanács ne tudja keresztülverni a történelmi tájképet alapjaiban átformáló tervét. A hivatalos döntés őszre várható.
 

Ezek is érdekelhetnek