De Blasio almája

Huszonnégy év után először áll demokrata polgármester New York élén. Az ötvenkét éves Bill de Blasio sokat változtathat a város életén. Fölényes győzelmében nagy szerepe volt a családi kampánynak: 18 éves lánya és 15 éves fia kisfilmekben mondta el, miért apjuk a legalkalmasabb polgármesternek.

Ország-világ2013. 11. 15. péntek2013. 11. 15.

Kép: NEW YORK, NY - NOVEMBER 05: (L-R) New York Democratic mayoral candidate Bill de Blasio poses with his family, wife Chirlane McCray, son Dante de Blasio and daughter Chiara de Blasio after voting at a public library branch on Election Day on November 5, 2013 in the Brooklyn borough of New York City. De Blasio leads in the polls over his challenger Republican mayoral candidate Joe Lhota by double digit points. (Photo by Spencer Platt/Getty Images), Fotó: Spencer Platt

New York City Mayoral Candidate Bill De Blasio Casts His Vote
NEW YORK, NY - NOVEMBER 05: (L-R) New York Democratic mayoral candidate Bill de Blasio poses with his family, wife Chirlane McCray, son Dante de Blasio and daughter Chiara de Blasio after voting at a public library branch on Election Day on November 5, 2013 in the Brooklyn borough of New York City. De Blasio leads in the polls over his challenger Republican mayoral candidate Joe Lhota by double digit points. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Fotó: Spencer Platt

A gazdasági egyenlőtlenségek, valamint a színes bőrű kisebbségeket hátrányban részesítő rendőrségi politika megszüntetése köré felépített kampányával aratott elsöprő győzelmet New York újonnan megválasztott polgármestere, Bill de Blasio. A város demokrata ombudsmanjának sikere egy új, populista baloldal felé történő elmozdulás jele – a szakértők szerint. New York, annak ellenére, hogy zömében demokrata választópolgárok lakják, az elmúlt évtizedekben republikánusokhoz kötődő polgármestereket választott. Előbb a „törvény és fegyelem” elvét képviselő Rudy Giuliani „erődje” volt a város, őt követően 12 éven át a dúsgazdag Michael Bloomberg vezette New Yorkot.

Az olasz-német származású Bill de Blasio 2002 óta a város köz¬szereplője. Kampányában tevékeny szerepe volt egész családjának, afroamerikai származású, korábban magát leszbikusnak valló feleségének, 18 éves lányuknak, Chiarának, illetve 15 éves, afrofrizurájáról híressé vált fiának, Dantének. A fiatalembernek sokat köszönhet édesapja.

Egy rövid kampányfilmben hatalmas hajkoronát viselő színes bőrű tinédzser mondja el, miért lenne jó polgármesternek Bill de Blasio. Az csak a film végén derül ki, hogy ez a fiú nem más, mint a jelölt fia. A városvezető konszolidáltabb frizurájú lánya, a különleges, virágokkal kirakott fejpántokért rajongó, vagány és laza Chiara pedig így nyilatkozott: azért örül annak, hogy családjával együtt dolgozhat a kampányon, mert így kiderül, hogy „az apja nem valamiféle unalmas fehér fickó”.

Ezek is érdekelhetnek