Drágul a kötelező! - Pótdíjat fizet, aki karambolt okoz

A péntek éjféli határidőig új tarifát hirdetett valamennyi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kínáló társaság. A Netrisk.hu által végzett első számítások azt mutatják, hogy hosszú évek után megáll az kötelezős átlagdíjak csökkenése, sőt, az idei kampányban akár 6-8 százalékos átlagos díjemelkedésre is számítani lehet.

Ország-világO. Horváth György2013. 11. 02. szombat2013. 11. 02.

Kép: Drive safety this car is very well protected (focus on the car), Fotó: Helder Almeida

Drágul a kötelező! - Pótdíjat fizet, aki karambolt okoz
Drive safety this car is very well protected (focus on the car)
Fotó: Helder Almeida

Mind a tizenöt érintett biztosító november 1-je éjfélig közzétette új, az év végi kampányban érvényes díjtarifáját. Az idén megállt a díjak évek óta tartó csökkenése, sőt, akár 6-8 százalékos átlagdíj-emelkedés is elképzelhető. Egyes, a tavalyi évben magasabb díjjal jelentkező biztosítók ugyan csökkentették mostani díjaikat, de azok még így is a tavalyi átlagdíj felett maradnak. Ugyanakkor egy biztosító olyan díjakkal jelent meg, amely szinte bizonyossá teszi, hogy nem törekszik új ügyfelek szerzésére, és a kgfb jelenlegi kritikus jövedelmezőségi szintje miatt az is elképzelhető, hogy elhagyja ezt a piacot.

Komolyabb hatású új kedvezményt a biztosítók nem vezettek be, ismét az éves díj egyösszegű befizetésével, a bankszámláról történő fizetéssel, illetve az elektronikus kommunikációval érhető el a legnagyobb (egyenként 10, de összesen akár 25 százalékot is elérő) kedvezmény. Fontos tudni, hogy ezek mértékét a biztosítók az idén is limitálják, új kötésnél általában 45-55 százalékos a kedvezményplafon.

A károkozók az idei évben is rosszul járnak, a biztosítók ugyanis évfordulókor továbbra is következmény nélkül felmondhatják a kgfb-szerződéseket, és ezzel várhatóan a korábbinál nagyobb arányban fognak élni. Több biztosító az új tarifáiban ugyanakkor az idén komoly pótdíjjal bünteti a károkozó autósokat.

Mivel a díjtarifák idén is bonyolultak, így érdemes lesz megint az összehasonlító online rendszereket igénybe venni. Már csak azért is, mert a biztosítók új szempontokat is figyelembe vesznek. Új elem például, hogy a minimáldíj mellett bizonyos feltételekhez kötötten megjelent a maximum díj is, de létezik már a jobbkormányos autók pótdíja, és bővül azon biztosítók köre is, amelyek a hajtóanyag (benzin vs. dízel) alapján is különböző szorzószámokat alkalmaznak, de találkozhatunk olyan kedvezménnyel is, amely a kampány első két hetében végrehajtott kötést kedvezménnyel díjazza. Fontos tudni, hogy az év végi időszakban nem csupán a január elsejei, hanem a januári vagy februári évközi évfordulóval rendelkező autósok is érintettek.

Ezek is érdekelhetnek