Túlfizetett vezetők listája

Immár 11 éve követheti nyomon a világ, kik is az előző év legjobban fizetett cégvezetői az Egyesült Államokban. A közelmúltban – a tavalyi évet vizsgálva – az internetes oldal újból előállt egy hosszú listával, melynek érdekessége, hogy a felmérés történetében először két vezérigazgató is túllépte az egymilliárd dolláros (220 milliárd Ft-os) éves jövedelmet.

Ország-világ(markos)2013. 11. 04. hétfő2013. 11. 04.

Kép: 0091351028, Fotó: Profimedia-Red Dot

Túlfizetett vezetők listája
0091351028
Fotó: Profimedia-Red Dot

Ugye dollárban is sok kimondani, hát még forintban? Nagy meglepetést nem okozott az összeállítás azzal a végeredménnyel, amely szerint a legjobban fizetett vállalatvezetők élén a Facebook-alapító Mark Zuckerberg áll, közvetlenül őt követi egy kevésbé ismert, ám annál jobban prosperáló, óriási amerikai energiaipari vállalatot vezető, Richard D. Kinder.

A felmérésben 2259 vezérigazgató fizetését vizsgálták Észak-Amerikában, amiben nemcsak az alapbért nézték, hanem az egyéb juttatásokat is, így a jelentős részét kitevő részvényjutalmakat. A minden bizonnyal gondos számítást végző könyvelők és bérszámfejtők serege szerint Zuckerberg alapfizetése 503 205 dollár volt évente, ez forintra átszámítva mindössze 8,9 millió forintnyi adózatlan jövedelem havonta. A habot a tortán azonban nem is ez, a magyar viszonyok közt sem ismeretlen „fizetés” jelenti, inkább az a több mint 60 millió darabos részvényopció, melynek „beváltása” megváltoztatta a Facebook-vezér keresetét. 2012 májusában, a Facebook tőzsdére vezetését követően egymilliárd dollár értékben adott el Zuckerberg részvényeket, és ezzel a kis mellékessel kerekedett ki az a 2,28 milliárd dolláros éves fizetés, amellyel a lista élére került az ifjú vállalatvezér. Ez havi szinten átlagosan 40 milliárd forintnak felel meg. Ebből a pénzből itthon két hónap alatt lezavarható lenne a stadionépítési program, három hét alatt rendbe lehetne hozni az orvosok bérét, de hetente építhetnének majd’ tíz kilométernyi autópályát is.

Az összeállításban figyelemre méltó helyet kapott az Apple vezérigazgatója, Tim Cook is a maga szerény, 143,8 millió dolláros (31,68 milliárd Ft-os) éves jövedelemével, valamint a Starbucks kávézólánc vezére, Howard Schultz is, aki tavaly 117 millió dollárt (26 milliárd Ft-ot) vághatott zsebre mindennel együtt, adózás előtt.
 

Ezek is érdekelhetnek