A magas körök sem ússzák meg: vasszigor, rendteremtés

A katolikus egyház majd’ kétezer éves története bizony nem szűkölködik botrányokban. Krisztus földi helytartóiról, az erényt és az erkölcsi tartást megtestesítő, az egyházi hierarchia tetején trónoló püspökökről, érsekekről is időről időre lehull a lepel, s azzal szembesülhetünk, hogy ok is csak vágyakból, álmokból, ambíciókból összegyúrt emberek. Összeállításunkból kiderül, a tízparancsolat passzusait Isten szolgálóinak sem könnyű betartani. Ferenc pápa most vasszigorral tesz rendet a legmagasabb egyházi körökben is.

Ország-világMunkatársunktól2014. 04. 08. kedd2014. 04. 08.

Kép: The carnival truck 'Living like god in Limburg' caricatures the German bishop Franz-Peter Tebartz van Elst from Limburg, western Germany who is accused of wasting money, as people celebrate during the traditional Rose Monday parade the carnival in Mainz, western Germany, on March 3, 2014. Carnival goers mainly in the Rhine region traditionally celebrate the highlight procession on Rosenmontag (Rose Monday). AFP PHOTO / DANIEL ROLAND, Fotó: DANIEL ROLAND

-
The carnival truck 'Living like god in Limburg' caricatures the German bishop Franz-Peter Tebartz van Elst from Limburg, western Germany who is accused of wasting money, as people celebrate during the traditional Rose Monday parade the carnival in Mainz, western Germany, on March 3, 2014. Carnival goers mainly in the Rhine region traditionally celebrate the highlight procession on Rosenmontag (Rose Monday). AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Fotó: DANIEL ROLAND

NE LOPJ! A Vatikán a múlt héten jelentette be: elfogadta a média által csak német luxuspüspöknek nevezett Franz-Peter Tebartz van Elst lemondását. A földi hívságok rabjává vált limburgi egyházmegye főpásztora a vádak szerint több mint 31 millió eurót költött rezidenciája felújítására. Csak a tárgyalóasztala került 25 ezer euróba, és még egy magánkápolnát is épített 2,9 millió euróért. Amint látta, hogy az eredetileg 2,5 millió eurós keret kevés lesz, többek között egy 1949-ben, a szegény, sokgyermekes családok megsegítésére létrehozott alapítványtól vett el pénzt. A szervezet ma már nem működik, de tartalékai még voltak. Az egyház körében is gyakori fényűzés ellen is hadjáratot indított Ferenc pápa.

MÁSOK BECSÜLETÉBEN KÁRT NE TÉGY Lengyelország-szerte hatalmas
megdöbbenést keltett 2007-ben a varsói érsek lemondása. A 67 éves Stanisław Wielgus hivatalba lépésének napján ismerte be, hogy a lengyel titkosszolgálat (SB) informátora volt. A főpapot már 1967-ben beszervezte a titkosrendőrség, amikor még a lublini katolikus egyetem filozófia szakos hallgatója volt, sőt „különleges ügynöki kiképzést” is kapott. Az együttműködési megállapodást azért írta alá, hogy az NSZK-ban folytathassa tanulmányait, de azt állította, hogy soha senkit nem jelentett fel. A közvélemény külön kifogásolta, hogy Wielgus csak azután vallotta be kollaboráns múltját, miután hivatalosan átvette a varsói érsekséget.

NE PARÁZNÁLKODJ! A Vatikán utasítására hagyta el hazáját a belgiumi Brugge volt püspöke, Roger Vangheluwe 2011-ben. A főpásztor bevallotta, hogy éveken át szexuálisan molesztálta egyik unokaöccsét. A pedofil botrányba keveredett egyházi főméltóságok közül ő volt az első püspöki rangú személy, aki önnön bűne miatt mondott le.

Megdöbbenést okozott viszont a hívek körében, hogy polgári bíróság előtt a volt püspököt nem vonhatták felelősségre, mert bűnei már elévültek. Bár a szigorítást már XVI. Benedek pápa megkezdte: 2010. július 15-én bűncselekménynek nyilvánította a szexuális visszaéléseket és megkétszerezte az elévülési időt is, mindez a 75 éves Vangheluwe-t már nem érintette.

képalá
A német közvéleményt felháborította a limburgi püspök pazarlása. A mainzi karneválon kifigurázták Franz-Peter Tebartz van Elstet.

Fotó: Daniel Roland, Europress/AFP

Ezek is érdekelhetnek