A szélsőjobb ellen szavazók mentették meg a fesztivált

Soha ilyen nagy arányú nem volt a távolmaradás a francia helyhatósági választásokon. A lakosság 38 százaléka nem járult az urnákhoz, ami elemzők szerint az elégedetlenség jele François Hollande szocialista államfő politikájával.

Ország-világMunkatársunktól2014. 04. 04. péntek2014. 04. 04.
A szélsőjobb ellen szavazók mentették meg a fesztivált

Az ellenzéki jobboldal a szavazatok 45,91 százalékával megnyerte vasárnap a helyhatósági választások második fordulóját, a kormányzó baloldal 40,57 százalékot, a szélsőjobboldal pedig 6,84 százalékot ért el – közölte a francia belügyminisztérium. A jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) visszahódította a hat évvel ezelőtt elvesztett települések jó részét. Az eredménnyel halaszthatatlanná vált a kormányfőváltás. Jean-Marc Ayrault benyújtotta lemondását.

A baloldal becsületét csak a főváros – ott a szocialista Anne Hidalgo győzött –, valamint a szintén szocialista győzelmet elkönyvelő Avignon tudta megmenteni, ahol az első fordulóban a szélsőjobboldal végzett az élen, s ezért Olivier Py, a nemzetközi színházi fesztivál igazgatója még a rendezvény elköltöztetését is kilátásba helyezte.


 

Ezek is érdekelhetnek