Elmagyarázó: Büntethető a zsebszerződés

Május 2-tól önálló bűncselekményként szerepel a büntető törvénykönyvben (Btk.) a „Mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzése”. Ezt a kiegészítést a februárban megalkotott, márciustól életbe lépő, zsebszerződéseket tiltó törvény tartalmazza.

Ország-világM. M.2014. 04. 29. kedd2014. 04. 29.
Elmagyarázó: Büntethető a zsebszerződés

- A törvény lényege, hogy a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi rendelkezések kijátszására irányuló szerződések semmisek.

- A semmisséget a törvény hatálybalépését megelőzően – tehát március közepe előtt – létrejött szerződésekre is alkalmazni kell.

- A törvény egy esetben adhat engedményt: a hatálybalépést követő 30 napon belül rendezhető a jogellenes szerződés, vagyis egy hónap alatt kell jogszerűvé tenni azt.

- Aki mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld tulajdonjogának megszerzése, vagy arra vonatkozó haszonélvezeti jog, vagy használat jogának alapítása céljából semmis szerződést köt, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

- Aki a jogszabályi tilalom vagy korlátozás kijátszásával, a semmis szerződés leplezésére létrehozott megállapodás alapján mező- és erdőgazdasági hasznosítású földet használ, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

- Egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az az ügyvéd, jogtanácsos vagy közjegyző is, aki a tiltott szerződés megkötésében közreműködik.

- Korlátlanul enyhíthető a büntetése annak, aki a bűncselekményt – mielőtt arról a hatóság tudomást szerezne – bejelenti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek