Foci-vb balhé nélkül? Nincs erre sok esély

Készületlenségi fok. - Bár a brazilok a futball megszállottjai és született bajnokai, számításba véve a tavalyi Konföderációs Kupa tüntetéssorozatát, nem sok esély van arra, hogy balhé nélkül sikerül megrendezniük az alig két hónap múlva Rio de Janeiróban esedékes foci-világbajnokságot.

Ország-világMunkatársunktól2014. 04. 30. szerda2014. 04. 30.

Kép: A military policeman aims his gun as a man walks past with his arms up during a protest in a favela near Copacabana in Rio de Janeiro, Brazil on April 22, 2014. Violent protests broke out in Rio's landmark beachfront district, Copacabana, following the death of a resident last weekend during clashes with the Army in a nearby favela. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON, Fotó: CHRISTOPHE SIMON

Foci-vb balhé nélkül? Nincs erre sok esély
A military policeman aims his gun as a man walks past with his arms up during a protest in a favela near Copacabana in Rio de Janeiro, Brazil on April 22, 2014. Violent protests broke out in Rio's landmark beachfront district, Copacabana, following the death of a resident last weekend during clashes with the Army in a nearby favela. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Fotó: CHRISTOPHE SIMON

Már most durrannak a Molotov-koktélok, lángolnak a gumiabroncsok Rio de Janeiro nyomornegyedeiben, valamint azok környékén. Egy évvel ezelőtt még egy bagatell ügy, a Sao Pauló-i buszjegy árának emelése volt olaj a tűzre, múlt héten a híres Copacabana egyik favelájában egy fiatal táncos halála miatt alakult ki súlyos összecsapás a helyiek és a rendőrök között. A drogcsempésznek vélt férfit a rendőrök kínozták halálra. A tragédiát követően a vandalizmus a szomszéd negyedekre is gyorsan átterjedt, két halálos áldozatot követelt az utcai harcig fajult összecsapás.

A társadalmi feszültségektől korántsem mentes indulatokat – akárcsak 2013-ban – most is a stadionépítésre és sztárfocistákra fordított hatalmas pénzösszegek szítják. A nyitó mérkőzést a tervek szerint július 12-én tartják a Sao Pauló-i Arénában – feltéve, ha addig elkészül.

Ezek is érdekelhetnek