Kétharmados brutalitás gázolta le a borsót, lent - büntetlenül?

A hét idézete Ángyán József egyetemi tanár, volt agrárállamtitkár kijelentése: Kishantos sorsa saját jövőnket is előrevetíti, ha a mohó, zsákmányszerző maffiacsaládok hálózata és az azt kiszolgáló állam „kétharmados”, „feudális” brutalitása rajtuk következmények nélkül, büntetlenül átgázolhat. Greenfo, 2014. 04. 12.

Ország-világMunkatársunktól2014. 04. 18. péntek2014. 04. 18.

Kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kétharmados brutalitás gázolta le a borsót, lent - büntetlenül?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Pusztító földművelők

A bírósági döntést meg sem várva, múlt szombaton traktorokkal jelentek meg a kishantosi biogazdaság földjein a tavalyi pályázaton nyert új bérlők. Nem tétováztak sokat, módszeresen kezdték beszántani a mintagazdaság földjét. Ahol már sarjadtak a múlt ősszel elvetett növények, ahol negyvencentis őszi búza lengedezett. De tönkretették a német exportra termelt lent és az őszi borsót is.

A kishantosi mintagazdaság tavaly vesztette el földjeit, miután a 452 hektárnyi területen lejárt a bérleti joga, a földet pedig nyolc különböző gazdálkodó, gazdasági társaság kapta meg. Az egykori tulajdonosok már akkor pert indítottak.

Április 25-én kezdődnek a tárgyalások, amelyek eldönthetik, kié a birtok. Most tehát a régi tulajdonosok már nem, az újak pedig még nem tevékenykedhetnének a földeken.

Tavaly ősszel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetői komoly kockázatot vállaltak, amikor úgy döntöttek, nem hagyják parlagon a földet, bevetik. Még úgy is, hogy a bíróság ellenük is dönthet – ez esetben az új tulajdonosoknak csak be kellene takarítaniuk a termést.

Ők azonban úgy határoztak, inkább tönkreteszik. Ács Sándorné, a biogazdálkodás vezetője szerint a kár 140 millió forint. A mintagazdaság előtt több civil szervezet aktivistái és ellenzéki politikusok is felsorakoztak.

„Most már mindenki számára nyilvánvaló, hogy az »új bérlők« és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) mennyire nem tisztelik a földet. Akik ezt képesek voltak ilyen lelkiismeretlenül és szisztematikusan végigcsinálni, azokról nehéz feltételezni, hogy a föld jó gazdái lesznek” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace kampányfelelőse.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint az új bérlők jogszerűen használták a földeket, bár azt sem felejthetjük el, hogy az ügyben jelenleg is birtokper zajlik.

Ezek is érdekelhetnek