Kevesebben nyomogatnak - vitázva osztják a helyeket

Formálódó parlament. - Kevesebb honatya és honanya nyomogatja a gombokat a törvényhozásban, mint az előző ciklusban. Ez a legszembetűnőbb változás a korábbi ciklushoz képest. Akkor még 386-an nyertek mandátumot, ma már csupán 199-en.

Ország-világMunkatársunktól2014. 04. 30. szerda2014. 04. 30.

Kép: Budapest, 2010. február 22. A kombóképen a Parlament alsóházi ülésterme 2010. február 22-én (alsó képen) és 2014. április 15-én. Az átalakított teremben, amelyet 48 millió forintért újított fel a Pápai Asztalos Kft., 192 ülőhellyel kevesebb található. MTI Fotó: Soós Lajos, Fotó: Soós Lajos

Kevesebben nyomogatnak - vitázva osztják a helyeket
Budapest, 2010. február 22. A kombóképen a Parlament alsóházi ülésterme 2010. február 22-én (alsó képen) és 2014. április 15-én. Az átalakított teremben, amelyet 48 millió forintért újított fel a Pápai Asztalos Kft., 192 ülőhellyel kevesebb található. MTI Fotó: Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos

S mivel az alakuló ülést a törvény szerint a választásokat követő egy hónapon belül össze kell hívnia a köztársasági elnöknek, a bizottsági helyek elosztásáról folytatott vita is élénkül. A kormánypártok mindenütt többséget élveznek, ám az elnöki tisztségre sikerrel pályázhatnak ellenzéki pártok is. A nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztét a törvény szerint is az ellenzéknek kell adnia. A Jobbik be is jelentette az igényét rá, ígérve, hogy elő fogja segíteni végre az ügynöklisták nyilvánosságra kerülésének rendszerváltás óta húzódó vitáját. A tisztséget azonban a múlt hét pénteki döntés szerint a szocialisták kapták, ahogy a költségvetési bizottságot is az MSZP vezetheti. A Jobbiknak így be kell érnie a kulturális és vállalkozásfejlesztési bizottság elnöklésével. Az LMP zöldpártként sikeresen pályázott a fenntartható fejlődés bizottságának elnöki posztjára.

Közben szivárognak ki hírek az új kormány személyi összetételéről is. Ami már bizonyosnak látszik, hogy a külügy éléről távozik Martonyi János. Egy ideig kérdés volt a vidékfejlesztést vezető Fazekas Sándor pozíciója is, de a hírek szerint a kormányfő végül bizalmat szavazott neki.

Ezek is érdekelhetnek