Makovecz-templom épül

Rákoskert a főváros külső, XVII. kerületében, annak is a legszélén foglal helyet. Abban is különleges, hogy nincs temploma.

Ország-világValló László2014. 04. 24. csütörtök2014. 04. 24.
Makovecz-templom épül

Az itt élő, különböző felekezetekhez tartozó hívők előbb az elemi iskola épületében, később a művelődési házban kaptak helyet istentiszteletük megtartására. Ami kézenfekvően ökumenikus volt: egyformán szólt a katolikusokhoz, reformátusokhoz. S noha ez jó volt így sokáig, a templomépítés gondolata mégis régi vágya az ittenieknek. Ami mára megvalósulni látszik, méghozzá nem is akármilyen formában: 2011-ben elhunyt neves építészünk, Makovecz Imre tervei alapján. A rendkívül impozáns szárnyas templommal együtt altemplomi urnatemető és parókia is létesül majd. Ha fölépül, azzal is különlegességszámba megy, hogy ez lesz az egyetlen Makovecz tervezte templom a fővárosban.

Az építkezés ügyének sokféle szálát kezében tartó Füzesi Zoltán református lelkipásztor így vall a nagy álomról: – Állami, önkormányzati, egyházi és lakossági összefogással szeretnénk olyan templomot építeni Rákoskerten, amely a városrész emblematikus épülete lehet. Elmondhatjuk, hogy ez a terv Makovecz Imrének az építészet nyelvén megfogalmazott búcsúbeszéde, amely méltó a megvalósulásra. Nagyhírű nemzeti építészünk markánsan egyedi alkotása lesz e templom, ökumenikus istentiszteletek, esküvők, temetési szertartások, ünnepi megemlékezések, orgonakoncertek helye, lelki és fizikai pihenőtér. Égre mutató tornya és szárnyai a menny felé való lelki közlekedés fontosságára figyelmeztetnek, ahová a belépés az Istenben való élő hit és ima által lehetséges.

Ezek is érdekelhetnek