Miért követik a magyar szurkolók Dél-Koreába is a csapatot?

Több tucat magyar szurkoló biztatja jégkorong-válogatottunkat Dél-Koreában. Ebben nincs semmi meglepő, a magyar hokinak kijár a megkülönböztetett figyelem. Hogy miért? A csapat azért küzd a divízió 1/A osztályban, hogy kiharcolja a bennmaradást az elit kategória előszobájában. - Palágyi Béla cikke a szerző Sportnapló rovatában.

Ország-világPalágyi Béla2014. 04. 25. péntek2014. 04. 25.

Kép: Kojang, 2014. április 20. Vas János próbál gólt lőni a dél-koreai Pak Szung Dzse kapujába a divízió I/A osztályos jégkorong-világbajnokság Koreai Köztársaság - Magyarország mérkőzésén a dél-koreai Kojangban 2014. április 20-án. A magyar válogatott 7-4-re legyőzte a házigazda dél-koreai csapatot. MTI Fotó: Mudra László / MJSZ, Fotó: Mudra László

Vas János; Pak Szung Dzse
Kojang, 2014. április 20. Vas János próbál gólt lőni a dél-koreai Pak Szung Dzse kapujába a divízió I/A osztályos jégkorong-világbajnokság Koreai Köztársaság - Magyarország mérkőzésén a dél-koreai Kojangban 2014. április 20-án. A magyar válogatott 7-4-re legyőzte a házigazda dél-koreai csapatot. MTI Fotó: Mudra László / MJSZ
Fotó: Mudra László

Sőt akadnak vérmes drukkerek, akik úgy vélik, az első két hely egyikének megszerzése sem lehetetlen, ami pedig a sportágban a csillagos ég kategóriája: Kanada, USA, Svédország, Oroszország társaságában… Ez persze csak vakmerő álom, s bár néhány éve Szapporóban megéltünk már ilyet, de aztán abból hamar felébredtünk. Most állítólag kimondott fiatalítás folyik – aminek demonstrálásaképpen a legjobb magyart, Ladányi Balázst a szövetségi kapitány kiebrudalta a keretből –, így érjük be azzal: legalább maradjunk ott, ahol vagyunk.

A kezdet nem volt rossz, bemutatkozásként 7-4-re legyőztük a házigazda Dél- Koreát, jóllehet tavaly idehaza hosszabbításban ők nyertek ellenünk, ráadásul erre az alkalomra erősítettek is, egyszóval nem volt rossz a bemutatkozás. Hanem aztán jöttek az ukránok: ellenük gólt sem ütöttünk,gyámoltalanul hokiztunk, a 0-3-as vereség lehetett volna nagyobb is, ha Hetényi Zoltán kapusunk nem védi ki a kék-sárgák szemét. Ez az eredménysor egy rutinos tippmixesnek sokat elmond a jövőt illetően, amikor is Ausztriával, Szlovéniával és Japánnal kell megküzdenünk a létfontosságú pontokért.

De beszéljünk arról is, milyen jövőkép csábította ki a magyar hokibarátokat a messzi Gojangba. Székesfehérváron rendezték az U18- as divízió 1/B-s világbajnokságot. Az első helyen a mi fiataljaink végeztek, s íme, az eredménysoruk: Lengyelország ellen 11-0, Ausztriával szemben 6-2, Szlovéniával 6-1 volt az eredmény – még Japán tartotta magát a legjobban, őket 8-4-re sikerült elpáholni. Hát persze, hogy a srácok előreléptek egy osztályt, így a földkerekség legjobb 16 együttese közé tartoznak – 18 évesen!

No, aki ismeri Kercsó Árpád és csapata, a Lehel nagy menetelését Jászberényben, tudja, hogy most az edző személyében a sportág „szent őrültje” irányítja szakmai igazgatóként a fehérvári jégkorong-akadémiát.

Csak azért szurkolhatunk, hogy ezt a fiatal kompániát ne cincálják szét külföldi ígéretekkel, hiszen szakmailag itthon a legjobb kezekben vannak. S ha majd felnőtté válnak, aligha csupán azt lehet eléjük célul kitűzni, hogy simán bennmaradjunk az divízió 1/A kategóriában…

Ezek is érdekelhetnek