Putyin ezt nagyon nem akarta: a nyugati szövetség összezár

Egyelőre enyhült a Krím félsziget elcsatolását övező, Oroszország és Ukrajna között hónapok óta húzódó feszültség. Európa vezető politikusai az Egyesült Államok elnökével Brüsszelben tárgyaltak az ukrán helyzetről és energiapolitikai következményeiről a múlt heti transzatlanti csúcson.

Ország-világM. M.2014. 04. 04. péntek2014. 04. 04.

Kép: Image: 0189161853, License: Rights managed, Restrictions: 0, SIMFEROPOL, CRIMEA, RUSSIA. MARCH 29, 2014. A clock engineer winding a clock in the Simferopol Railway Station clocktower. Crimea is to officially move to the Moscow time zone (GMT+4)., Place: Ukraine, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, ITAR-TASS, Fotó: Profimedia-Red Dot

Crimea to move to Moscow time zone
Image: 0189161853, License: Rights managed, Restrictions: 0, SIMFEROPOL, CRIMEA, RUSSIA. MARCH 29, 2014. A clock engineer winding a clock in the Simferopol Railway Station clocktower. Crimea is to officially move to the Moscow time zone (GMT+4)., Place: Ukraine, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, ITAR-TASS
Fotó: Profimedia-Red Dot

A krími válság kellett ahhoz, hogy újból megerősödjenek a transzatlanti kapcsolatok. Az Európai Unió és az Egyesült Államok, az Edward Snowden-féle lehallgatási botrány nyomán keletkezett légüres térből kilépve, a múlt heti csúcstalálkozón ismét egymás nyakába borult. Brüsszelben a csapból is a gáz folyt, ám jelen esetben ezt a kijelentést érdemes szó szerint venni. Obamának ugyanis még jól jöhet az orosz gázfüggőség lazítására irányuló törekvés, hiszen, ahogy első brüsszeli látogatásán fogalmazott: „Könnyebbé válhat az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjának engedélyezése, ha az EU és az Egyesült Államok megköti a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségről szóló megállapodást.”

Közben az ukrán védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy Oroszország fokozatosan visszavonja erőit az ukrán határról, egyelőre nem tudni, miért. Lehet, hogy csupán csapatváltásról van szó, de szakértők szerint az is lehetséges, hogy a katonák visszahívása Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter párizsi tárgyalásainak eredményével függ össze. Ukrajna az ország keleti részének esetleges orosz megszállásától tartott azóta, hogy Oroszország elcsatolta tőle a Krím félszigetet.

Ezek is érdekelhetnek