Vigyorog a Tisztelt Ház

Mi kikapcsolódást kínálunk önnek a kampányfinisben. A finisben esélylatolgatás helyett a hazai politikai humorról közöltünk összeállítást, alább pedig a Tisztelt Házban fel-felcsillanó humoros megnyilvánulásokból idézünk.

Ország-világNagy B. György2014. 04. 04. péntek2014. 04. 04.

Kép: Nemzeti Választási Iroda választások elött szavzólapok szavazás 2014.03.31. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Vigyorog a Tisztelt Ház
Nemzeti Választási Iroda választások elött szavzólapok szavazás 2014.03.31. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A hatalmi elit tagjai nemegyszer gengszternek, rablónak, egyéb gazfickónak címezik egymást – legalábbis mostanában. De nem volt ez mindig így, olykor az irónia és szellemesség is befért a parlamenti ülésterembe.

„Ha itt egy kormányfő a tízparancsolatot terjeszti elő, ötöt-hatot akkor is kifütyülnek belőle” - kommentálta például szelíd derűvel Lendvai Ildikó azt, hogy a balos kormány ellenzéke az élő fába is belekötött.

Kevesen hinnék, de Áder János, akit komor ábrázata miatt még pártjában is „a csornai Charles Bronsonként” tisztelnek, ezt találta mondani a parlamentben, még ellenzéki korában: „Két hét alatt annyiszor változott a kormány véleménye, több kormánytag is annyifélét beszélt, hogy bizony nagy zavarban lennénk, kinek is adjuk a nagy szélkakas érdemérem első fokozatát a vörös tarajjal.”

Torgyán Józseffel a pikáns humor is „kibukott” a parlamentből. Az egykori kisgazda elnök ugyanis olyanokat tudott mondani,hogy: „A kisgazdapárt nélkülem olyan lenne, mint a vőlegény szerszám nélkül.”

Mindenesetre Kuncze Gáborhoz képest Lendvai és Áder egyaránt csak finomkodott. A liberális politikus úgy alázta porig például a KDNP-s Semjén Zsoltot, hogy a jelenet közben még a görcsös párthűség sem tudott megálljt parancsolni a fideszes kacaj kibuggyanásának. „Semjén frakcióvezető érdemi, előremutató, szakmai, a békülékenységet elősegítő szavaira szeretnék reagálni” – mondta Kuncze Gábor a parlamentben. Majd hosszú másodpercekig állt lehajtott fejjel – némán. Semjén, hogy elüsse a gúny élét, egy pohár vizet vitt Kunczének, így jelezvén, biztos rosszul van a liberális honatya. Ám Semjén vesztére szolgált fel. „Tekintettel arra, hogy a képviselő úr végre megtalálta a neki megfelelő elfoglaltságot, nem inteném csendre” – minősítette pincérré a KDNP vezetőjét Kuncze.

Ezek is érdekelhetnek