Drága gyógyszer indokolatlanul - receptek valódi orvos-beteg találkozás nélkül

Fiktív vények, drága gyógyszerek. - Nem tétlenkedik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Egyrészt az éves ellenőrzési terv részeként, másrészt közérdekű bejelentések, panaszok és más hatósági megkeresések alapján ellenőrzi az OEP a felírt recepteket, illetve az azokra kifizetett közpénzek felhasználásának jogosságát. Csak az elmúlt két évben több százmillió forintot vont vissza, illetve rótt ki büntetésül az egészségpénztár patikákra, kórházakra, rendelőkre a vények ellenőrzése nyomán.

Ország-világBiczó Henriett2014. 06. 25. szerda2014. 06. 25.
Drága gyógyszer indokolatlanul - receptek valódi orvos-beteg találkozás nélkül

Az ellenőrzés kapcsán feltárt összesen 335 millió forintot meghaladó szabálytalanság miatt négy gyógyszertár ellen büntető feljelentést is tettek – tudta meg a Világgazdaság. Nemcsak a gyógyszerészek és a gyógyeszköz-forgalmazók, de az orvosok sem járnak el mindig szabályszerűen.

Miután a vényen az orvos gyakorlatilag közpénzt utalványoz, a szakorvosi javaslatok orvosszakmai indokoltságát is vizsgálják. Az egyik megyei kórházat például 35 millió forint megfizetésére kötelezték, miután az intézmény egyik orvosáról kiderült, hogy orvosszakmai szempontból több esetben indokolatlan volt egy nagy értékű gyógyszer felírása.

Egy klinikán dolgozó orvos esetében pedig arra derült fény, hogy az általa rendelt és átvizsgált 653 vény 35 százaléka mögött nem volt valódi orvos-beteg találkozás, csupán fiktív elszámolás.

Ezek is érdekelhetnek