Fejbe vágták, zseni lett

Jason Padgett egyszerű bútorkereskedő a Washington állambeli Tacomában. Nagyon kevés tudományos ismeretet szerzett, saját magát inkább bulizósnak jellemezte. A legalapvetőbb matematikai műveleteket is nagy nehézségek árán végezte el, és soha nem olvasott.

Ország-világUjlaki Ágnes2014. 06. 09. hétfő2014. 06. 09.
Fejbe vágták, zseni lett

Ez változott meg, amikor két férfi megtámadta egy bár előtt, még 2002-ben. Padgett elájult a fejét ért ütéstől, majd amikor magához tért, éles fényt látott. Ezután poszttraumatikus stresszben szenvedett, félt közösségbe menni. Ezzel egy időben azt is észrevette, valahogy minden másképpen néz ki. Mintha külön-külön képkockákból álló filmet nézne, ám mégis minden valós időben történne.

Ráadásul ehhez páratlan matematikai ábrázolási képesség is társult. Folyamatosan köröket, háromszögeket rajzolt anélkül, hogy értette volna, mit csinál. A helyzet akkor változott, amikor egy fizikus meglátta rajzait, és azt tanácsolta, hogy tanuljon matematikát. A férfi megfogadta a tanácsot: jelenleg másodéves hallgató az egyetemen, és ígéretes számelméleti szakember.

Padgett története nem új, megint úgy került a figyelem középpontjába, hogy nemrég megjelentette önéletrajzi könyvét. Egyike azoknak, akik a nagyon ritka savantszindrómában szenvednek. Ez ritka állapot, ahol a fejlődési rendellenességben szenvedő emberek egy vagy több területen olyan éleselméjűséggel, szakértelemmel rendelkeznek, melyek ellentétben állnak általános képességeik korlátozottságával. Padgett esetében szerzett készségről van szó, de lehet genetikai oka is az állapotának. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a Padgett agyában bekövetkezett átalakulások mennyire időtállóak. Ha agyának szerkezete is módosult, akkor valószínűleg megmaradnak a változások.

Felmerül a kérdés: vajon a Padgetthez hasonló képességek mindenkiben benne rejlenek, vagy teljesen egyedi esetről beszélhetünk?

A kutatók szerint valószínűleg mindenkiben létezik valamilyen rejtett képesség. Az orvosok már korábban is találkoztak olyan esetekkel, amikor a fejsérülés különleges adottságokat hozott ki egyesekből. Az is előfordult, hogy szokatlan matematikai vagy művészi kvalitások bontakoztak ki teljesen átlagos képességű emberekben.

Ezek is érdekelhetnek