Fogalma sincs, merre hadonásznak a karjai - robotépítők kutatják a titkot

Miért hadonászik? - A polip karjai képesek bármire rátapadni, s eközben a helyzetükről az aggyal nincs kommunikáció.

Ország-világUjlaki Ágnes2014. 06. 10. kedd2014. 06. 10.

Kép: Image: 0043339377, License: Rights managed, Octopus Octopus vulgaris, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, imageBROKER, Fotó: Profimedia-Red Dot

Fogalma sincs, merre hadonásznak a karjai - robotépítők kutatják a titkot
Image: 0043339377, License: Rights managed, Octopus Octopus vulgaris, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, imageBROKER
Fotó: Profimedia-Red Dot

A nyolckarúnak halvány elképzelése sincs róla, hogy merre is kavarognak a végtagjai. Ám most arra is választ kaphattunk, hogy az állat karjai miért nem tapadnak össze: a nyolckarúak bőrében egyes molekulák akadályozzák a karok összegabalyodását. De amikor meg akarják fogni a saját karjaikat, hatástalanítják ezeket a molekulákat.

Igaz az is, hogy e kikapcsoló mechanizmus nem működik tökéletesen: bizonyos esetekben az amputált polipkart minden további nélkül megragadta az állat, máskor azonban tíz percen át „táncolt” körülötte – mintha az agya azt az utasítást közölte volna, hogy meg kell ragadni azt a tárgyat, de a karjai ellenálltak a parancsnak.

A tudósok még nem tudják pontosan, melyik molekula akadályozza meg a karok egymáshoz tapadását. Ez azonban nem tartja vissza a kutatókat attól, hogy olyan robotot fejlesszenek ki, amely a poliphoz hasonlóan képes kiválasztani, mely tárgyakat ragadjon meg, s melyeket kerülje el.

Ezek is érdekelhetnek