Meddő orosz-ukrán gázvita - Mire kell számítanunk?

Nem sikerült rendezni az ukrán–orosz gázvitát. A ki nem fizetett tartozások miatt a múlt hét elején az orosz Gazprom elzárta az ukrán területre szállító gázcsapokat. A kérdés: mennyire érinti a konfliktus az európai és a magyar gázellátást?

Ország-világHardi Judit2014. 06. 27. péntek2014. 06. 27.
Meddő orosz-ukrán gázvita - Mire kell számítanunk?

Mostantól nincs ingyen gáz: a Gazprom bejelentette, csak olyan földgázt hajlandó biztosítani Ukrajna számára, amelyet előzőleg kifizettek. A szigorítás és a csapok elzárása hatással lehet a kontinens fogyasztóira is.

„Magyarországon akkor sem lesz gázellátási probléma, ha az oroszok elzárják a gázcsapot Ukrajna felé” – nyugtatta meg múlt héten a közvéleményt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Ezt az ukrán gáztranzithálózaton június 17-én bekövetkezett robbanás sem befolyásolja. Ha mégis elhúzódna a keleti konfliktus, az osztrák Baumgarten felőli vezetéken keresztül továbbra is feltölthetnénk gáztározóinkat, és így, ha korlátozottan is, de biztosított lenne az ország ellátása. Még fél évre legalábbis biztosan.

Seszták közölte azt is, hogy korábbi kormányüléseken tárgyalt a lehetőségekről, ezért tárgyalóasztalhoz ült az MVM képviselőivel is annak érdekében, hogy a szükséges anyagi források és a gáztározók egyaránt rendelkezésre álljanak, ha sor kerülne a tartalékok feltöltésére.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség adatai szerint sincs ok aggodalomra, hiszen a mostani mennyiség több is, mint amennyit a törvény előírt. Jelenleg 104 napos fogyasztásra elegendő kőolaj és kőolajtermék áll rendelkezésünkre (a törvény 90 napos szintet ír elő). Gáztározóinkat tölthetjük még: a Magyar Földgáztároló Zrt. tárolóinak 16,4 százalékos a töltöttsége, a szőregi gáztároló 1,2 milliárd köbméteres kapacitásából pedig 651,9 milliót használtunk ki.

Ezek is érdekelhetnek