Mi lesz a Mundruczó-film kutyasztárjaival?

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét június 12-től vetítik a magyar mozik. A film az utóbbi hetek – a politikát leszámítva – első számú híre: a 67. Cannes-i Filmfesztivál „Un certain regard” (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű programjának fődíjasa.

Ország-világSzücs Gábor2014. 06. 10. kedd2014. 06. 10.
Mi lesz a Mundruczó-film kutyasztárjaival?

A Kutyapostás nem látta még a mozit – mi több, az a gyanúja, nem is fogja. Ugyanis egyáltalán nem viseli el, ha kutyákkal bármi baj történik, márpedig ebben a filmben, az előzeteseket olvasva, az ilyesmi megesik. Ahogy írják: könny- és vérfagyasztó a film, amely képes az egész földkerekséget feszegető szeretethiányt egyetlen korcsba sűríteni. Nyers és komor Mundruczó szemével a világ, amiben mindenki ellenséges és kegyetlen.

A történet röviden: Lili és kutyája, Hagen elválaszthatatlanok. Legalábbis addig a napig, míg a lány apja úgy nem dönt, nincs szükségük többé az állatra, és kidobja. A serdülő lány fellázad apja ellen, s elindul, hogy megtalálja elveszett barátját.

Hagen időközben beveti magát a városi dzsungelbe, és megtapasztalja a kiszolgáltatottak életét. A kutyák végül fellázadnak, s a mindenkori megalázottak nevében a felsőbbrendű ember ellen indulnak. És már csak Lili az egyetlen, aki véget vethet a háborúnak…

Amiért viszont a Kutyapostás mégis ajánlja a filmet: a forgatás során 280 kutyát használtak, ami világviszonylatban is egyedülálló.

A főhős kutyát, Hagent két, Amerikából származó shar pei-labrador keveréktestvér: Luke és Body játszotta. Kiképzésük már hónapokkal a forgatás előtt megkezdődött Teresa Miller (a Rex felügyelő animátora) amerikai kutyatréner vezetésével.

Természetesen a 280 kutyát magyar idomárok is tanították. Három menhelyről szedték össze a falkát, mindegyiküknek neve volt, ettől egyéniségük is. Némely jelenetben vagy harminc kutyakiképző segítette az állatok mozgását.

A Cannes-i Filmfesztivál 2001 óta a kutyákról is szól. Ebben az évben alapította egy brit újságíró a „Palm Dog” díjat, amely a legjobb (színészi) teljesítményt nyújtó kutyáé. A nyertes egy „Palm Dog” feliratú nyakörvet kap, ami az Arany Pálma ebmegfelelője; idén a szakmai zsűri a fődíjat Hagennek, vagyis az ebtestvérpárnak, Bodynak és Luke-nak ítélte.

A filmsztár kutyák örökbe fogadhatóak.

Nagy részük már elkelt, de azért még mindig akadnak olyan, a Fehér Istenben szereplő négylábúak, akik különböző menhelyeken várják új gazdájukat. Mindannyian több hónapos kiképzésen vettek részt, ezalatt megtanultak az emberekkel és az állatokkal kommunikálni, rendkívül barátságosak. Tessék hát választani, miközben azért ne feledjük, hogy akadnak még nem filmes elhagyott kutyák is. Rengetegen…

Ezek is érdekelhetnek