Milliárdok bemondásra?

Anélkül kapott az Audi Hungaria Motor Kft. legkevesebb 11 milliárd forint állami támogatást győri gyárának bővítéséhez, hogy hatástanulmány készült volna a felhasználás hasznosságáról.

Ország-világHardi Péter2014. 06. 30. hétfő2014. 06. 30.

Kép: Audi motorgyarto uzem Gyor munkas 2006.11.21. foto: Nemeth Andras Peter

Milliárdok bemondásra?
Audi motorgyarto uzem Gyor munkas 2006.11.21. foto: Nemeth Andras Peter

Legalábbis mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mind a Nemzetgazdasági Minisztérium ezt állította abban a perben, amelyet a Védegylet indított a támogatási szerződések nyilvánosságra hozatala ügyében. Így tehát azt sem tudhatjuk, hogy a támogatás által hány munkahely létesül, illetve ez milyen hatással lehet a gazdaságra.

A támogatás nyújtásáról szóló, 2008-ban, illetve 2011-ben kelt okiratokat a Védegylet igénylésére ugyan korábban kiadták a tárcák, ám éppen a lényeg, vagyis az ellentételezést tartalmazó szövegrész kitakarásával – mégpedig üzleti titokra hivatkozva.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében most kimondta, hogy ha egy cég jelentős összegű állami támogatást vesz igénybe a beruházásához, akkor tűrnie kell a vállalt kötelezettségeinek nyilvánosságra kerülését. Erre állították az említett minisztériumok jogi képviselői, hogy nem készült hatástanulmány.

Az állítás ellenkezőjét Tordai Csaba, a perben a Védegyletet képviselő ügyvéd nem tudja bizonyítani, ám – nyilatkozta lapunknak – erősen kétli, hogy ekkora összeget bármelyik kormány hatásvizsgálat nélkül juttatna bármelyik cégnek is. Vagy ha mégis, az annál rosszabb.

Ezek is érdekelhetnek