Új időszámítás kezdődik! Vége a marhalegelők és szójaültetvények terjeszkedésének

Pénz az esőerdőnek. - Mintegy 60 millió hektárnyi esőerdő – az Amazonas-medence 15 százaléka – kerül védelem alá a brazil kormány által életre hívott új pénzügyi alap révén.

Ország-világUjlaki Ágnes2014. 06. 10. kedd2014. 06. 10.

Kép: Image: 0086812741, License: Rights managed, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Alamy, Fotó: Profimedia-Red Dot

Aerial of Arquipélago das Anavilhanas on the Río Negro, in Brazil, close to the Amazon River.
Image: 0086812741, License: Rights managed, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Alamy
Fotó: Profimedia-Red Dot

Az állam 25 év alatt 215 millió dollárt fordít 95 különböző védett terület megóvására. Ezzel a világ legnagyobb védettterület- hálózata jött létre, melynek kiterjedése Spanyolország méretével vethető össze.

Az Amazonas-medence esőerdeje a Föld egyik legnagyobb fajgazdagságú területe. Több mint 40 ezer növényfajnak ad otthont, 2200 különböző hal található meg vizeiben és 427 emlőst írtak le eddig. A rovarfajok számát két és fél millióra becsülik. A majmokon, különleges színezetű békákon kívül a nagytermetű papagájok adják az esőerdők jellegzetes fajait, de a jaguár vagy a leghatalmasabb kígyó – az átlagosan 5-6 méteres testhosszt elérő zöld anakonda – is az Amazonas jelképének tekinthető. Az erdők területe az 1970-es évek óta ijesztő ütemben fogy, a kiirtott esőerdő helyén 91 százalékban főként marhalegelőket, kisebb részben szójaültetvényeket hoznak létre.

A napokban bejelentett alap létrehozását új időszámítás kezdetének nevezik a környezetvédők. Nagy siker és más országok által is követendő példa, hogy Brazília teljes egészében saját költségvetéséből véditrópusi őserdőit.

Ezek is érdekelhetnek