Újabb oszlop dőlt ki

Letette a koronát. - Újabb oszlop dőlt ki az európai monarchiák sok évszázados, egyre roskatagabbá váló intézményéből: lemondott a spanyol király. Madrid-szerte tüntetések zajlanak, vannak, akik a királyság mellett, vannak, akik ellene vonultak az utcákra.

Ország-világMarkos Mária2014. 06. 06. péntek2014. 06. 06.

Kép: Spanish King Juan Carlos (R) and Queen Sofia speak at the Royal Palace in Madrid on 2, march 2009 during a reception with unseen Russian President Dmitry Medvedev . Medvedev arrived in Madrid on March 1, with a business delegation in tow for two days of talks expected to culminate in the signing of a transit deal giving Spain the right to ship goods to Afghanistan through Russia. Russia and Spain will sign a broad energy cooperation agreement tomorrow, Spanish Prime Minister Jose Luis Rodriguez Zapatero said Monday on the first day of a state visit by Russia's president. AFP PHOTO/Pedro ARMESTRE, Fotó: PEDRO ARMESTRE

Újabb oszlop dőlt ki
Spanish King Juan Carlos (R) and Queen Sofia speak at the Royal Palace in Madrid on 2, march 2009 during a reception with unseen Russian President Dmitry Medvedev . Medvedev arrived in Madrid on March 1, with a business delegation in tow for two days of talks expected to culminate in the signing of a transit deal giving Spain the right to ship goods to Afghanistan through Russia. Russia and Spain will sign a broad energy cooperation agreement tomorrow, Spanish Prime Minister Jose Luis Rodriguez Zapatero said Monday on the first day of a state visit by Russia's president. AFP PHOTO/Pedro ARMESTRE
Fotó: PEDRO ARMESTRE

A trónelhagyás híre ugyan meglepte a legtöbb spanyolt, ám sem tőzsdei pánikot, sem kormányválságot nem gerjesztett.

Amit megkíméltek a János Károly kicsapongásairól szóló pletykák, a Spanyolországot is évek óta sújtó pénzügyi válság, a 2012-es botswanai luxusvadászata körüli botrány vagy épp kisebbik lánya, a bíróság elé sikkasztás gyanújával citált Christina infánsnő ügye, azt az idő végezi be. A 76 esztendős I. János Károly megrendült egészségi állapotára hivatkozva válik meg tisztétől. A negyvenévnyi trónon ücsörgés nemcsak a tekintélyét, de a csigolyáit is kikezdte, az uralkodó sokadik gerincműtéte után idén januárban döntött titokban a távozás mellett. Bár Zsófia királyné korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy a spanyoloknak előbb el kell temetniük a királyukat, mielőtt újat választanak, János Károly most mégis a fiatalítással érvelt televíziós nyilatkozatában. Célja egyértelmű, a monarchia megtépázott tekintélyének helyrebillentése. A korábban érinthetetlennek számító királyi család érdemei vitathatatlanok.

I. János Károlyt maga Franco tábornok jelölte ki utódjául, és 1975-ben, két nappal a diktátor halála után trónra is lépett. A király azonban az ország demokratikus átalakítását tűzte ki célul, és megteremtette a mai napig is működő alkotmányos monarchiát. A hazai és a nemzetközi siker azonban nem tartott örökké, a monarchia népszerűsége az elmúlt évtizedekben látványosan csökkent Spanyolországban: egy friss közvélemény-kutatás szerint idén már csak 3,7-re rúgott a monarchia népszerűségi mutatója a tízes skálán. Ez az index negyven éve még 7,4-en állt. A most távozó uralkodó utódját 46 éves fia, Fülöp herceg személyében jelölte meg. „A legjobban felkészült trónörökös Spanyolország történetében – jellemezte apja Asztúria hercegét egy korábbi tévéinterjúban.

Fülöpöt hozzá közel állók mint haladó szociáldemokratát jellemezték, aki tudatosan készült az uralkodással járó feladatokra. Az elkövetkezendő hónapokban mindenesetre nem lesz könnyű dolga az új királynak. Az államrend megváltoztatásának igénye újból ezreket vitt az utcára Madridban. „Nem kell már király, népszavazás kell” – hirdette az egyik felirat. A közeljövő további buktatókat tartogat, ősszel rendezik Katalónia függetlenségi referendumát, ráadásul a spanyol gazdaság sem lábalt még ki a válságból.

Ezek is érdekelhetnek