Vértisztító és -hígító, emésztésserkentő, és van még más erénye is!

A paradicsom jótékony hatásairól, és az almamoly elleni védekezésről olvashatnak a Szabad Föld Üzenjük rovatában.

Ország-világVeszelszky Éva2014. 06. 19. csütörtök2014. 06. 19.

Kép: Paradicsom zöldség 2009.11.01 fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Vértisztító és -hígító, emésztésserkentő, és van még más erénye is!
Paradicsom zöldség 2009.11.01 fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Vígh József, Budapest. Az érett, nyers paradicsom vértisztító és -hígító, emésztésserkentő hatása régóta ismert a népi gyógyászatban. Az újabb kutatások a jelentős mennyiségben jelen lévő likopin antioxidáns hatását is bizonyították. A likopin vízben rosszul oldódik, zsíros olajban jobban. A nyers paradicsom értékei – a vitaminok megőrzése mellett – hidegen sajtolt olajjal feltárhatók. Gyenge gyomrúak számára a paradicsom főzéssel könnyebben emészthető, de a vitaminok elbomlanak. Egyes források szerint a likopin hő hatására, a főzés során jobban feltáródik.

Horváth Gyula, Decs. Az alma, a körte és a birs férgességét eddig az almamoly lárvája okozta, de a melegedő időjárás következtében az almailonca és a keleti gyümölcsmoly károsítása is egyre gyakoribb. Mindhárom kártevő több nemzedéket nevel évente, és az almaféléken túl a legtöbb gyümölcsfajt is veszélyezteti.

Leghatékonyabban megelőzéssel, illetve természetes ellenségeik megóvásával védekezhetnek ellenük. Környezetbarát megoldás, ha a fák törzsére májustól szeptember közepéig felrakott hullámpapírövekkel csapdázzák a törzsön vonuló hernyókat. Az öveket 8-10 naponta cseréljék, a régiek egyidejű megsemmisítésével. A természetes ellenségek felszaporítása érdekében kedvezőbb, ha a régi öveket összetekerve ládába gyűjtik, melyet 1 cm lyukbőségű hálóval szorosan letakarnak. Innen a kisebb testű természetes ellenségek kijuthatnak, de a kártevőlepkék nem. Szükség esetén kiegészítő védekezés mindhárom kártevő illatcsapdája, ami gazdaboltokban egyesített csomagolásban is kapható. A feromoncsapdák befogják a rajzó lepkék hím egyedeit, amellyel az egyedszám és a szaporulat is mérsékelhető. A csapdázott lepkék számának emelkedése a rajzáscsúcsokat is jelzi, amiből – erős felszaporodás esetén – a tömeges lárvakelés, azaz a leghatékonyabb permetezések ideje is kiszámítható.

Biokertekben engedélyezett, szabadforgalmú permetszer a Dipel ES, amely a fák teljes lombfelületének lepermetezésével mindhárom kártevő ellen hatékony. Elhúzódó rajzás esetén javasolt a permetezés ismétlése 8-10 nap múlva. A továbbiakban a téli törzstisztítás, törzsmeszelés és lemosó permetezés olajtartalmú permetszerekkel a tűréshatár alá szoríthatja a télire a törzsrepedésekben megbúvó kártevőket.

Ezek is érdekelhetnek