Megbélyegzik a csokit

Színjelzésekkel figyelmeztetné a francia egészségügyi minisztérium a vásárlókat az édességek egészségromboló hatására. A csokoládé például a piros, azaz a legegészségtelenebb élelmiszer címkét kapná.

Ország-világL. G.2014. 09. 07. vasárnap2014. 09. 07.

Kép: Kecskemét, 2009. április 07. Csoki, csokievés. Fotó: Ujvári Sándor

Megbélyegzik a csokit
Kecskemét, 2009. április 07. Csoki, csokievés. Fotó: Ujvári Sándor

A világhírű francia cukrászszakma és a csokoládékészítők persze rögtön tiltakoztak a színkódos jelölés bevezetése ellen, arra hivatkozva, hogy az efféle címkézés nem állítja meg sem a túlsúlyosság, sem a cukorbetegség terjedését, sőt a rendszeresen, kis mennyiségben fogyasztott feketecsokoládé csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is. A csokoládéban és a kakaóban található polifenolok pedig akadályozzák a zsírsejtek kialakulását a szervezetben.

A minisztérium egyelőre kitart a szándéka mellett, hogy ily módon figyelmeztesse a fogyasztókat: ne egyenek túl sok csokit, mert az könnyen elhízáshoz vezethet – ami pedig már jó látható az utcákon is, mert Franciaországban is folyamatosan nő a túlsúlyos emberek száma. A szakértők úgy vélik, a színkódok segítenek abban, hogy tudatosan válasszanak a vásárlók, s egyúttal a gyártókat arra ösztönözzék, hogy egészségesebb, jobb minőségű termékeket állítsanak elő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek