Vízió 2018-ra: Szélessávot mindenkinek

Gyorsabb, átláthatóbb ügyintézés, olcsóbb állami szolgáltatások, közalkalmazotti életpálya – többek között ezt ígéri a hangzatos néven futó Államreform 2 program. Január elsejétől jöhet az állami rezsicsökkentés.

Ország-világdiju-2014. 09. 17. szerda2014. 09. 17.

Kép: Kormányablak, ügyintézés a Teve utcában Az integrált kormányzati ügyfélszolgálati irodákban 29 ügykört lehet intézni: többek között ügyfélkaput nyitni, vállalkozásokkal kapcsolatos ügyeket intézni, családi pótlékot, gyest, anyasági támogatást igényelni, és általános tájékoztatást kérni. 2011.01.04. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Vízió 2018-ra: Szélessávot mindenkinek
Kormányablak, ügyintézés a Teve utcában Az integrált kormányzati ügyfélszolgálati irodákban 29 ügykört lehet intézni: többek között ügyfélkaput nyitni, vállalkozásokkal kapcsolatos ügyeket intézni, családi pótlékot, gyest, anyasági támogatást igényelni, és általános tájékoztatást kérni. 2011.01.04. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Bürokráciaelbontó csomagot ígér Lázár János. „Jóval kevesebb hülye szabály, kevesebb bürokrácia legyen az életünkben” – tűzte ki célul a miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint mondta, az Államreform 2 célja, hogy az összes állami szolgáltatás árát jelentősen csökkentsék – például az illetékek árának mérséklésével vagy azzal, hogy legalább egy igazolványt mindenki ingyen kap majd. Az ügyintézési határidők is rövidebbek lennének: a mostani 21 munkanap helyett a tervek szerint csak 15-öt kellene várni. A köztisztviselőkre érvényes életpályamodell bevezetését is fontolgatják.

A gördülékenyebb, gyorsabb ügyintézés érdekében rászoktatnák az állampolgárokat az internet használatára e téren is, vagyis arra, hogy az online kormányablakokat is sokkal többen, sokkal gyakrabban vegyék igénybe. Ehhez persze szükséges, hogy az ország legeldugottabb csücskében is biztosított legyen a megbízható, gyors internetelérés, de Lázárnak erre is van terve: 2018-ra minden háztartásba szélessávú internetelérhetőséget vizionál.

A miniszter szerint az Államreform 2-t még ősszel a parlament elé terjesztik, az Országgyűlés pedig minden bizonnyal el is fogadja azt. Hogy a bevezetett program költségeit miből fedezi az állam, még nem tudni – nehezményezi az ellenzék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek