Mautner kontra Széll: ez tényleg kacsa volt!

SZOKATLAN FEGYVERT VÁLASZTOTTAK a nemek csatájában: bárdot és konyhakést. Heteken át vív majd párbajt egymással a gasztroblogger Mautner Zsófia és Széll Tamás sztárséf. Az első asszónál ott voltunk: ez tényleg kacsa volt!

Ország-világPalágyi Edit2014. 10. 21. kedd2014. 10. 21.

Kép: Mautner Zsófia kontra Széll Tamás gasztroblogger és Séf versenyez Lidl termékek egészséges táplálkozás főzés konyha gasztronómia 2014 10 13 Fotó: Kállai Márton

Mautner kontra Széll: ez tényleg kacsa volt!
Mautner Zsófia kontra Széll Tamás gasztroblogger és Séf versenyez Lidl termékek egészséges táplálkozás főzés konyha gasztronómia 2014 10 13 Fotó: Kállai Márton

Kinek a főztje isteni, s kié menynyei? – sok családban szavaznak erről az asztal mellett. A népszerű gasztroblogger és a híres szakács a közeljövőben a nyilvánosság előtt csap össze a konyhapultnál. Mindketten ugyanabból az alapanyagból „varázsolnak” különféle fogásokat – ez lesz a világhálón folytatódó mérkőzés menete. Első alkalommal azonban a valóságban is megkóstolhattuk, mit készítenek a szezon egyik kedvencéből, a kacsacombból.

Mautner Zsófia: – A nő elsősorban etetni szeretne valakit, a férfi pedig azt akarja megmutatni, hogy mit tud. Én szeretem a régi családi recepteket, a színeket, az illatokat. No és a fűszereket, melyek kicsit megváltoztatják a szokásos ételek karakterét is. Kedvencem például a római kömény, ezúttal is ezzel bolondítottam a sült céklából készült, „csajosan” rózsaszín pürémet, amit a „tépett” kacsahúshoz kínáltam. Hajdan a magyar konyha bőséggel használta például a gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót – ezekkel ma is gazdagíthatjuk az ételeinket.

Széll Tamás: – A miénk férfias szakma. A séf költő, szénbányász és logisztikai menedzser egy személyben. Ez nem is szakma, inkább életforma: egy séfnek munkaidő után is, bárhol jár, mindig a főzés jut az eszébe. Elvem az, hogy az alapokhoz kell visszanyúlni. Az újítás akkor működik, ha a klasszikus összefüggéseket tiszteletben tartjuk. A kacsacomb például nálam lila káposztát kíván. Ám ez utóbbit is készíthetjük rendhagyó módon, hosszasan – jó 4 órán át – sütőben sütve.

Kinek melyik párbajhős fogása ízlett? Erről is megoszlottak a vélemények, de ezúttal bölcsen és jóllakottan kiegyeztünk döntetlenben…

--------------------------

BÁTOR FÉRFI, RUTINOS NŐ
A nők többet időznek a konyhában és főként hagyományos étkeket tálalnak. A férfiak pedig biztos kézzel ragadják meg a fakanalat, és bátrabban, izgalmasabban kísérleteznek az ízekkel – derült ki nemrég egy felmérésből. Egy átlagos hétköznapon a nők 40 százaléka 2-3 órát időz a konyhában, s csak minden tízedik vallja be, hogy hétfőtől péntekig nem konyhatündérkedik. Az uraknak a háromnegyede megengedheti magának, hogy hétköznap ne vegye kézbe a fakanalat. A hétvégén aztán jöhet az ízorgia! A nők csaknem fele, a férfiak ötöde 3-4 órát is szán a menü elkészítésére. Mióta kitört a gasztroforradalom, a sztárszakácsoktól és a bloggerektől kölcsönöznek recepteket a fiatalok, míg a korosabbak a megsárgult szakácskönyveket lapozzák fel.

SZTÁROM A PÁROM. Külföldön sok séf hölgy szorgoskodik a Michelin-csillagos éttermekben. Hazánkban is akad női séf a legjobbak közt. Szulló Szabina az Onyx vezető séfje, aki úgy gondolja, a szorgalom és a tehetség számít, nem az, hogy a szakács fiú vagy lány. Ő az első séf, akinek étterme Michelin-csillagot kapott hazánkban. Mint kiderült, egy előző munkahelyén még az ő tanítványa volt mostani kollégája, Széll Tamás, mivel Szabina korábban kezdte a szakmát. Vetélkedésről azonban szó sincs: ők a magánéletben egy párt alkotnak… Tamás kérésünkre elárulta: otthon inkább ő főz, míg a párja többnyire süt. Ám néha cserélnek...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek