A magyar növekedés az európai élvonalban - az államadósság nem csökkent

Jó hírt közölt múlt hét végén az Eurostat: a tavalyi év utolsó három hónapjában a magyar gazdaság nőtt a leggyorsabban az Európai Unió 28 tagállama közül.

Ország-világhj2015. 02. 20. péntek2015. 02. 20.
A magyar növekedés az európai élvonalban - az államadósság nem csökkent

A 2013-as év azonos időszakához képest a magyar GDP, vagyis a nemzeti össztermék 3,4 százalékkal bővült, az előző negyedévhez képest pedig 0,9 százalékos a növekedés a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az EU-tagállamok közül Magyarországot Németország és Spanyolország követi 0,7 százalékos bővüléssel. A reményt keltő magyar mutatók elsősorban az iparnak (azon belül is az autóiparnak) és a mezőgazdaságnak köszönhető.

A fogyasztás hat százalékkal nőtt, a turizmus pedig tizenhárom százalékkal bővült. A kimagaslóan jó eredményhez most hozzájárult a pénzügyi szektor is: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az uniós pénzek, az alacsony kamatok, az aktívabb vállalati szektor mind hozzájárultak a növekedéshez.

A magyar államadósság változatlan, továbbra is 77,3 százalékon áll, amit a Magyar Nemzeti Bank a forintgyengüléssel magyaráz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek