'Kinek a halálát fogják még megvárni?' - A holtak nem beszélnek

MEG SEM HALLGATTAK – így summázta első bírósági tárgyalását a selypi azbesztszennyezés egyik károsultja. A daganatos kórral küzdő férfi perét az ügyvéd szerint a bíróság hibájából halasztották el.

Ország-világPalágyi Edit2015. 02. 07. szombat2015. 02. 07.

Kép: György Zsolt, az azóta elhunyt férfi felesége Azbesztper Fővárosi Törvényszék 2015.01.29. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

'Kinek a halálát fogják még megvárni?' - A holtak nem beszélnek
György Zsolt, az azóta elhunyt férfi felesége Azbesztper Fővárosi Törvényszék 2015.01.29. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Számos elmaradt tárgyalás után már bizakodtak a selypi térségben élő károsultak, hogy ezúttal ők is szót kaphatnak. Nyolcan perlik 50-100 millió forintos kártérítésért a magyar államot. A Fővárosi Törvényszéken elsőként a 39 éves Válóczi József tárgyalását tűzték ki. Ő is mezoteliómával, azaz az azbesztszennyezés miatt kialakult mellhártyadaganattal küzd, már 8 kemoterápiás kezelésen esett túl.

„Tartjuk egymásban a lelket, sorstársak lettünk” – ezzel indokolják a betegek és hozzátartozóik, miért jöttek el a tárgyalásra. – Már a lépcsőjárás is nehezemre esik, de kíváncsi voltam, mire jutunk, mivel én is felperes vagyok – tudom meg az 55 éves Paziczki Katitól. – Üzleteim voltak, vendéglátóztam világéletemben, de a betegségem miatt fel kellett adnom a munkám. Az orvos azt mondta, 6-8 hónapom van hátra. Szerencsére tévedett, ugyanis ennek másfél éve – panaszolja Varga József, aki ugyancsak daganatos kórban szenved, s ő is a perelő károsultak egyike. Az utcájukban, nagyjából egy kilométernyire a gyártól tucatnyian laktak. Ám az utóbbi egy-két évben az emberek fele meghalt, hasonló betegség vitte el a legtöbbjüket. József egyedül él, gyerektartást is fizet, a kártérítésként remélt összeget elsősorban a gyógyulására költené.

A tárgyalás azonban kurtára-furcsára sikeredett. 
A bírónő bejelentette, hogy az első számú alperes, a magyar állam képviselője nincs jelen, mivel „szabálytalan” idézést küldött a bíróság. Az idézést a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak postázták, holott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek kellett volna. Így Válóczi Józsefet, aki 50 millió forintért perel, meg sem hallgatták. A károsultak ügyvédje, Igyártó Györgyi szerint a bíróság hibájából halasztották el a tárgyalást, melyre több beteg is a saját költségén utazott fel vidékről.

A viszonylag közeli, újabb tárgyalási időpontról elhangzott: volt olyan felperese az ügynek, aki meghalt, mielőtt meghallgatták volna…

– Kinek a halálát fogják még megvárni? – tört ki zokogásban a bíróság folyosóján a nemrégiben elhunyt György Zsolt özvegye. Férje nem érhette meg a kitűzött tárgyalását, az asszony folytatja az ügyet. Családjuk mára anyagi problémákkal küzd, emellett mozgássérült fiuk gyógyítására költene a kártérítésből.

– Húzzák az időnket, de mi biztosan állunk a lábunkon. Józsi lesz a kivétel, aki legyűri a betegséget – bizakodott a 39 éves károsult felesége.

A következő tárgyalást február 26-ra tűzték ki. József megjegyzi: épp egy kemoterápiás kezelés után érkezik majd a bíróságra…

Ezek is érdekelhetnek