Ismét dönthetünk, de mi lesz, ha megint másra költik? - Nem vész el?

Májusban ismét dönthetünk, kinek, kiknek, milyen szervezeteknek ajánljuk fel adónk egy százalékát. 2009-ben sem volt ez másképpen, akkor például 177 ezer magyar adófizető döntött úgy, szeretné, ha személyi jövedelemadójának egy százalékát a parlagfű elleni védekezésre költenék.

Ország-világMunkatársunktól2015. 02. 11. szerda2015. 02. 11.
Ismét dönthetünk, de mi lesz, ha megint másra költik? - Nem vész el?

Sok kicsi sokra ment: össze is gyűlt 1,1 milliárd forint. Az agrártárca pedig jól sáfárkodott: a teljes összegből kivett 642 millió forintot, és hasznosan költötte el. Például végkielégítésre. Meg bútorra, számítástechnikai eszközre. És ami fő: cipőtisztító készülékre.

Mindez persze elengedhetetlen a parlagfű elleni védekezéshez. Érthetetlen, a felajánlóknak ez valamiért nem tetszett, sőt Magyar Zoltán jobbikos képviselő sikkasztás gyanújával feljelentést is tett az ügyben. De minek!? Az ügyészség határozata szerint ugyanis büntetőjogi szempontból nem számít bűncselekménynek, ha a költségvetési előirányzatot megváltoztatják, vagyis a pénzösszeget végül más, az eredetitől eltérő, hasonlóan fontos állami célra fordítják.

Szóval ne aggódjon senki, ha esetleg majd nem arra költik a felajánlott egy százalékát, amire ő szerette volna, hanem nyugtassa meg a tény: nem kevésbé fontos állami célt szolgálnak majd adóforintjai.

Ezek is érdekelhetnek