Készül a nyugdíjra? Pluszpénzt találhat!

Évgyűjtögető. - Pluszpénzt „találhatnak” a leendő nyugdíjasok. Már 70 ezer ember adategyeztetési eljárását kezdte meg az ONYF azért, hogy a néhány éven belül nyugdíjba vonulók tisztában legyenek azzal, a nyilvántartás szerint mennyi szolgálati idejük és milyen kereseti adataik vannak.

Ország-világMunkatársunktól2015. 02. 09. hétfő2015. 02. 09.
Készül a nyugdíjra? Pluszpénzt találhat!

Ezek során kiderült, sok érintettnek több év szolgálati ideje nem szerepelt a nyilvántartásban. Minden elismert teljes év után két százalékkal emelkedik a nyugdíj összege. A szolgáltatás célja, hogy ha az ügyfél szerint a nyilvántartás téves vagy hiányos, még az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt orvosolni tudják a hibát.

Első körben az 1955 és 1959 között születettek eljárását folytatják le. Ezt nem kell kérelmezni, a hivatal maga gyűjti össze az adatokat, majd értesíti az ügyfelet, hogy a foglalkoztatók adatszolgáltatásai alapján mi szerepel a nyilvántartásban.

Az ONYF közölte: a részletes kimutatást 65 ezren kapták meg, és csaknem hétezer eljárás le is zárult. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) szerint a leendő nyugdíjasoknak érdemes minden jogszerző munkájukról igazolást szerezniük, ugyanis több esetben előfordult, hogy néhány nap alkalmi foglalkoztatás is „évet adott” az érintettnek.

Volt olyan asszony, akinek az eljárás során számították be a szolgálati idejébe a diákként végzett nyári munkát, így korábban lett jogosult a nők kedvezményes nyugdíjára.

Sok személy esetében nem szerepel a nyilvántartásban a felsőfokú tanulmány vagy a sorkatonai szolgálat, ami szolgálati időnek minősül.

Ezek is érdekelhetnek