Nagy szemétzátony?

Ha az ausztrál kormány nem tiltja be végleg az UNESCO világörökségi listáján szereplő tengeri természetvédelmi terület kotrásakor keletkezett hulladék elhelyezését, akkor szemétlerakóvá válhat a Nagy-korallzátony – figyelmeztet jelentésében a Természetvédelmi Világalap (WWF). „Ha nem történik semmi, a Nagy-korallzátony szemétlerakó hellyé és tengeri gyorsforgalmi úttá válhat” – írja a civil szervezet. Ausztrália januárban elrendelte a kotrási hulladék lerakásának tilalmát. Az intézkedéssel azt kívánta elkerülni, hogy a szóban forgó terület felkerüljön a veszélyeztetett világörökségi színhelyek listájára.

Ország-világU. Á.2015. 02. 24. kedd2015. 02. 24.

Kép: Reefworld on the Great Barrier Reef (Hardy Reef) - Whitsundays - Australia, Image: 171390482, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Reefworld on the Great Barrier Reef (Hardy Reef) - Whitsundays - Australia
Reefworld on the Great Barrier Reef (Hardy Reef) - Whitsundays - Australia, Image: 171390482, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

Környezetvédők szerint a hulladék lerakása veszélyezteti a helyszínt, mert a környezetükbe kerülő méreganyagok miatt elpusztulhatnak a világ legnagyobb telepét alkotó korallok és algák. A jelentés szerint a kikötőknek a Nagy-korallzátony övezetében történő terjeszkedése szintén veszélyezteti a helyszín természeti szépségét. A WWF számításai szerint a tervezett bővítések révén a térség kikötőinek sok millió tonnás éves szénszállító kapacitása megközelítené Sanghajét (mely a világ legnagyobb kikötője). A szervezet szerint a bővítésre amúgy sincs szükség, mert a kikötők kapacitása többnyire így is kihasználatlan.

Az UNESCO februárt szabta meg határidőként az ausztrál kormány számára, hogy dolgozzon ki végleges intézkedéseket a Nagy-korallzátony védelmére, ellenkező esetben a területet felveszi a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Ausztrália állítja: eltökéltségéről azzal adott tanúbizonyságot az UNESCO-nak, hogy tíz évre betiltotta a legfontosabb kikötőkön kívüli újabb övezetekben a kotrást.

Ezek is érdekelhetnek