Nem lehet tovább halogatni - Kutyahelyzet, chipkérdés

Élesbe fordul a kutyahelyzet: az önkormányzatok összeírták az egyes háztartásokban lévő kutyákat, s ellenőrzik a két év óta kötelező chipek meglétét. Hiánya esetén akár 30 ezres büntetésre is számíthatunk.

Ország-világ(hogy)2015. 02. 15. vasárnap2015. 02. 15.

Kép: Kecskemét, 2014. január 30. Állatmentők. Állatvédelmi razziaKutyák elszálltása a Bajnok utcáról. Fotó: Ujvári Sándor

Nem lehet tovább halogatni - Kutyahelyzet, chipkérdés
Kecskemét, 2014. január 30. Állatmentők. Állatvédelmi razziaKutyák elszálltása a Bajnok utcáról. Fotó: Ujvári Sándor

A kutyákat ezt követően az önkormányzatok háromévente teljes körűen fogják összeírni. Van, ahol ezt már tavaly megtették, de a hírek szerint van, ahol most kezdődött e folyamat.

Az ebek gazdáinak kutyáikról minden adatot meg kell osztaniuk az összeírókkal, a későbbiekben a változásokat be kell jelenteniük a jegyzőnél. Most a tulajdonosoknak a 4 hónaposnál idősebb ebeikről kell számot adni, függetlenül attól, hogy ellátták-e chippel a kutyát vagy sem. Az önkormányzatok december végéig elkészítették a nyilvántartást, frissíteni 3 év múlva kell. A bejelentést elmulasztókat büntetik, mint ahogyan azokat is, akiknek a kutyájában még nincs elhelyezve az azonosító chip. (Elterjedt találgatás: az összeírásra azért van szükség, hogy az önkormányzatok kellő nyilvántartással rendelkezzenek a jövőben bevezetendő ebadóhoz. Tegyük hozzá, ehhez korábban is létezett adatbázis, például a kötelező oltások során ezt vezették.)

A chip elhelyezését állatorvosok végzik, szabott áron, a nyilvántartásba is ők vezetik be. Egy-egy eb költsége nagyjából 4 ezer forint, ami általában több lesz, mert a tulajdonosok ilyenkor adatják be a kötelező oltásokat, a félévente ajánlatos féregtelenítésre szintén ekkor kerül sor. Így aki most rakatja be a chipet a kutyájába és végezteti el az oltást, olyan 6-7 ezer forintos költséggel számolhat. Szakmai becslések szerint a kutyatulajdonosoknak legalább az egyharmada még nem rakatta be a chipet az állataiba.

Ezek is érdekelhetnek