Simicska mosolya a kerítés felett - Ha ő egyszer kinyitja...

TOTÁLIS MÉDIAHÁBORÚ – így jellemezte a reklámadó kiterjesztését Simicska Lajos egy interjúban. Pedig akkor még el sem kezdődött a „lövöldözés”: múlt pénteken az oligarcha érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet, Hír Tv, Lánchíd Rádió teljes vezetősége lemondott.

Ország-világVH2015. 02. 13. péntek2015. 02. 13.

Kép: Simicska Lajos otthonának keritése mögül (nem) ad interjút 2015.02.07. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Simicska mosolya a kerítés felett - Ha ő egyszer kinyitja...
Simicska Lajos otthonának keritése mögül (nem) ad interjút 2015.02.07. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Az inkriminált intézkedés, hogy a kormány – leginkább Angela Merkel német kancellár nyomására – a jövőben nem sávosan szedi be a reklámbevételekre kivetett adót (így az RTL-nek sem kell emiatt a hirdetési pénzei felét kicsengetni a költségvetésbe), hanem minden médiaszereplőtől egységesen elkéri a reklámbevételek 5 százalékát. Csakhogy ez a lépés a kisebb, kevésbé nyereséges kiadókat is padlóra küldheti – köztük Simicska Lajos érdekeltségeit.

Jóval többről van szó, mint a meghirdetett médiaháborúról, véli Krekó Péter, a Political Capital igazgatója. „A kormánynak jelenleg az az érdeke, hogy ne egyetlen egyeduralkodó, hanem több üzleti érdekeltség vegye körül. A miniszterelnök valószínűleg már túl nagy kihívást, veszélyt érzett ebből az irányból, ezért próbálta meg letörni Simicska Lajos hatalmát” – magyarázza az elemző.

Jelenleg túl vagyunk a racionalitáson, így szinte megjósolhatatlan, hogy mi történik az elkövetkező napokban. Nagyon valószínű, hogy mindkét fél bőséggel rendelkezik olyan információkkal, amelyek végzetesek lehetnek a másikra nézve, de egyelőre nem tudni, hogy be merik-e egyáltalán vetni azokat. „Azt nem mondanám, hogy a háborút Orbán Viktor nyerte meg, de az biztos, hogy ezt a fontos csatát Simicska Lajos vesztette el” – mondja Krekó Péter. A  legfőbb kérdés viszont az, hogy egyedül Orbán marad-e a porondon, vagy mindketten elesnek-e. Mert az legyen egyértelmű, hogy Simicska rengeteg kárt tud okozni a kormánynak. Mindenesetre a kormány egyelőre hallgat.

Egy nyers, hatalmi konfliktust látunk, amelyben az a groteszk helyzet állt elő, hogy egy minimum  megkérdőjelezhető hitelességű ember, mint Simicska Lajos, a transzparenciát és a demokráciát tűzi a zászlajára… Az elemző szerint ez furcsa, mint ahogy az is, hogyan  reagál ezekre a hívószavakra pél -dául a baloldal. Akik egyrészt hátradőlve nézik a műsort, másrészt egyfajta áldozati szerepben látják Simicskát. Egyik sem tűnik túl jó megoldásnak.

Ezek is érdekelhetnek