Taktikát váltottak a Nyugat felé menekülők - tömegjelenetek a pályaudvarokon

Taktikát váltottak a hazánkon keresztül nyugatra eljutni vágyó menekültek: nem egyenként próbálkoznak, hanem százával szállnak vonatra. A vasútállomásokon mindennapossá válhat a migránsok tömegeinek lekapcsolása.

Ország-világK. F.2015. 02. 13. péntek2015. 02. 13.

Kép: Győr, 2015. február 2. Koszovói határsértők a győri vasútállomáson 2015. február 2-án. A győri rendőrség 249 koszovói határsértőt szállított le a Budapestről Ausztriába tartó Railjet gyorsvonatról. MTI Fotó: Krizsán Csaba, Fotó: Krizsán Csaba

Taktikát váltottak a Nyugat felé menekülők - tömegjelenetek a pályaudvarokon
Győr, 2015. február 2. Koszovói határsértők a győri vasútállomáson 2015. február 2-án. A győri rendőrség 249 koszovói határsértőt szállított le a Budapestről Ausztriába tartó Railjet gyorsvonatról. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba

Budapesten, a Keleti pályaudvaron, a nemzetközi vonatok ellenőrzésekor százhuszonegy koszovói állampolgárt tartóztattak fel vasárnap a rendőrök, szombaton, ugyanott százharmincnál is több koszovói menekült ellen intézkedtek. A Bécsbe vagy még távolabbra tartó vonatok indulását áttették egy könnyen ellenőrizhető vágányra.

Keddi lapzártánkkor, úgy tűnt, a menekültek áradata nem fog csökkenni: a Koszovó fővárosában, Pristinában működő német nagykövetség arra figyelmeztette Berlint, hogy a városból naponta mintegy ötszázan indulnak Nyugat-Európa felé. Nagyobb részük továbbra is hazánkon átutazva kívánja elérni úti célját – törvénytelenül.

A számok igen beszédesek. Az első sokk múlt hétfő délelőtt következett be: ekkor 249 koszovói állampolgárságú határsértőt szállítottak le a Budapestről Bécsbe tartó vonatról a győri vasútállomáson, mert nem rendelkeztek hivatalos dokumentumokkal. Korábban is találkoztak már a rendőrök érvényes iratok nélkül az unióba igyekvő migránsokkal, de az ekkora csoportokba verődés nem volt jellemző rájuk.

Még aznap késő este, ugyanott, a Kálmán Imre nemzetközi gyorsvonatról összesen 183 személyt, köztük 79 gyermeket szállítottak le. Volt, akihez mentőt kellett hívni. Közülük többen most is étlen-szomjan utaztak már napok óta, és állítólag akadt olyan kisgyerek, akin napok óta nem cseréltek pelenkát – nem gondatlanságból, hanem pénz híján.

Szerda este szintén a Kálmán Imre InterCityről szállítottak le újabb menekülteket Győrben: 104 fő koszovóit, köztük 34 gyermekkorút.

Csütörtök délután 1 órától újabb menekültek foglalták el a padokat a győri váróteremben – úgy, hogy aznap a készenléti rendőrök 53 koszovói és egy szír állampolgárt már a fővárosban, a Keleti pályaudvaron feltartóztattak.

Mi lesz a sorsuk? A családosokat a rendőrségen regisztrálják, majd a debreceni befogadóállomásra szállítják őket. Az egyedülállóknak nyilatkozniuk kell, hogy kérnek-e menekültstátust. Ha nem, akkor kitoloncolják őket, ha igen, akkor elbírálják, hogy melyik befogadóhelyre kerülhetnek.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója szerint az utóbbinak a kimenetele általában az, hogy ezek a személyek nem várják meg a hatóság döntését, hanem újra útnak indulnak. A menekültek elég jól tájékozottak az unió különböző országaiban adott lehetőségekről, és nem elégednek meg a magyarországi körülményekkel, inkább a gazdagabb államokba kívánnak eljutni.

Ezek is érdekelhetnek