Uniós kitekintő

Szlovákia: minimálnyugdíj. - Ausztria: romló kilátások. - Németország: követendő minta.

Ország-világM. M.2015. 02. 26. csütörtök2015. 02. 26.
Uniós kitekintő

75 EZER NYUGDÍJAST érint Szlovákiában a minimálnyugdíj intézményének bevezetése, amely Szlovákiában a már több éve zajló nyugdíjreform része. Az intézkedés a mindenkori létminimum összegéhez köti az öregségi és a rokkantsági nyugdíjak legalacsonyabb lehetséges összegét, és csak azokra a nyugdíjasokra vonatkozik, akik legalább 30 éven keresztül fizettek nyugdíjjárulékot. Összege a ledolgozott évek függvényében változik, alsó határa a mindenkori létminimum 136 százaléka lesz, ez jelenleg Szlovákiában mintegy 270 euró (80 ezer forint). A minimálnyugdíj bevezetése az idén 16,4 millió, jövőre pedig 31 millió eurót vesz igénybe. Az új szabályozás júliusban lép érvénybe.

ROMLÓ KILÁTÁSOK. Megvonta Ausztriától a lehetséges legjobb, „AAA” államadós-besorolást a Fitch Ratings. A leminősítés tényezői között szerepelt, hogy az osztrák bankok kelet-európai kitettsége sebezhetővé teszi a pénzügyi rendszert az orosz–ukrán konfliktus esetleges újabb fellángolásától. A hitelminősítő adatai szerint az osztrák bankok követelésállománya Közép-, Kelet- és Délkelet-Európával szemben 194 milliárd euró volt; ez az osztrák hazai össztermék 59 százaléka. Ausztria adósságdinamikája rövid idő alatt jelentősen romlott, a Fitch Ratings előrejelzése szerint az osztrák államadósság-ráta 2017-ben is még 86 százalék közelében jár majd. Jelenleg 89 százalék körüli.

KÖVETENDŐ MINTA. Németországban számos szolgáltatás jelentős mértékben drágult az általánosan kötelező minimálbér bevezetésének hatására. Az óránkénti bruttó 8,5 eurós minimálbér január 1-jei bevezetése az utóbbi húsz évben nem látott mértékű áremelkedést váltott ki sok ágazatban. A legnagyobb mértékben a taxisok emeltek árat, 7,9 százalékkal kell többet fizetni egy fuvarért, mint egy évvel korábban, egy korsó sör 2,4 százalékkal kerül többe. Ennek ellenére az országos munkaügyi hivatal (BA) vezetője szerint egyelőre nem tapasztalni nagyobb elbocsátási hullámot a megemelt minimálbér miatt, viszont megnőtt annak az esélye, hogy kevesebb új álláshelyet hoznak létre.

Ezek is érdekelhetnek