Volt egyszer egy Nagyerdő

Egy rosszul értelmezett megbízás következményeként csaknem teljes egészében kiirtották a híres debreceni Nagyerdőben az aljnövényzetet, megsemmisítve ezzel rengeteg állatfaj élőhelyét is. A pusztítást a helyi természetvédők vették észre, s a helyi jegyző nyomban le is állította a munkát.

Ország-világB. G.2015. 02. 21. szombat2015. 02. 21.
Volt egyszer egy Nagyerdő

Az ügyet a Tiszántúli Környezet- és Természetvédelmi Felügyelőség is vizsgálja, a polgármesteri hivatal pedig súlyos büntetéseket ígér a környezetvédelmi szabályok megszegőinek. A helyi civilek azonban ennél sokkal többet akarnak. Nevezetesen azt, hogy a város környezetvédelmi ügyeiről ne egy-két szűk látókörű hivatalnok döntsön, hanem hallgassák meg a lakókat is, akik elképedve tapasztalják már jó ideje, hogy e fontos munkákat magukra hagyott, szakképzetlen közmunkásokra bízzák.

Most is ez történt. A helyi civil fórum vezetői szerint nekilódult százötven szakképzetlen ember, és mindent, ami kisebb egy fánál, módszeresen kiirtottak a védett területről. Nem volt senki, aki meg tudta volna különböztetni az idegen özönfajokat, mint mondjuk a zöld juhart a mogyorótól vagy a bodzától, így gyakorlatilag az erdő teljes cserjeszintjét eltüntették, gyökerek után kutatva a talajt is feldúlva. S ezzel nem csak sok védett növény és állat élettere tűnt el, de megszűnt a Nagyerdei körút felőli védősáv is, amire pedig minden élőlénynek nagy szüksége lenne.

Ezek is érdekelhetnek