A dobogónak csak a legmagasabb fokát ismerte - Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója

Sportnapló. Palágyi Béla rovata - Balczó András, Földi Imre, Hammerl László, Bíróné Keleti Ágnes, Kárpáti György, Kulcsár Győző, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Székely Éva, Welter Györgyné Ivánkay Mária – ők tizenegyen döntöttek arról, hogy kit fogadjanak be maguk közé a tizenkettedik Nemzet Sportolójának Buzánszky Jenő, az Aranycsapat hátvédje megüresedett helyére. Ennek feltétele, hogy az élő legenda töltse be hatvanadik életévét, és kimagasló eredményei mellett a hazai sportélet asztalára is tegye le a névjegyét.

Ország-világPalágyi Béla2015. 03. 20. péntek2015. 03. 20.

Kép: Zoltan Magyar of Hungary performs during the 1st Artistic Gymnastics World Cup on 28th October 1975 at Wembley Arena in London, United Kingdom. (Photo by Tony Duffy/Getty Images) , Fotó: Tony Duffy

1st Artistic Gymnastics World Cup
Zoltan Magyar of Hungary performs during the 1st Artistic Gymnastics World Cup on 28th October 1975 at Wembley Arena in London, United Kingdom. (Photo by Tony Duffy/Getty Images)
Fotó: Tony Duffy

Magyar Zoltán 1976-ban Montrealban és 1980-ban Moszkvában nyert olimpiai bajnoki címet lólengésben, továbbá háromszor lett első a világ- és az Európa-bajnokságokon is. A dobogónak csak a legmagasabb fokát ismerte, hivatalos versenyen soha nem győzték le.

„Jó, jó, könnyű volt neki – mondják az irigyei –, mert eredeti elemével, a Magyar-vándorral úgy megzavarta a bírókat, hogy ámulatukban benyomták a legmagasabb pontszámot.” Poénnak jó, de a valóság nem ez: Montrealban például japán ellenfele, Eizo Kenmocu 9,8- at kapott a pontozóktól, vele szemben kellett tornászunknak megtartania a 25 ezredes előnyét. Egyetlen, hajszálnyi megingástól eltekintve, a gyakorlata hibátlanra sikerült, s máris jöhetett a magyar himnusz. Moszkvában valamivel könnyebb dolga volt: a Magyar vándor, a szökkenő vándor és az orsó – melyet edzőjével, Vigh Lászlóval ötlöttek ki – hatalmas tetszést aratott. Áldomással ünnepeltük volna a győzelmét – de sör se volt, Brezsnyevék olimpiája nem a választékos vendéglátásáról maradt emlékezetes.

Moszkva után a bajnok visszavonult a versenyzéstől, de a sporttól nem. A most 62. életévében járó, Magyar Örökség-díjas sportember a Magyar Tornaszövetség elnöke, a MOB elnökségi tagja, s az Olimpiai Védnöki Testület választottjaként többek között a budapesti olimpia rendezési jogának elnyeréséért dolgozik.

Megnyugtatja az erdők csendje, vadász barátai is elsősorban sportszerű magatartásáért tisztelik.

A mostani választáson a legnagyobb ellenfelének a birkózószövetség jelöltjét, Varga Jánost tartották, aki „érvként” szintén olimpiai és világbajnoki aranyat, mesteredzői diplomát tud felmutatni.

Lám, a magyar sport kincsestára kimeríthetetlen, s amíg így marad, a jövőjéért sem kell aggódni!

Ezek is érdekelhetnek