A pápa tanácsa a bukottaknak: - Ahogy a kapus fogadja a labdát

Az olasz maffia hátországának tartott Nápolyba látogatott Ferenc pápa. Az egynapos eseményen egyházi vezetőkkel és szeminaristákkal is találkozott, de a katolikus főpap nem kerülte el a délolasz nagyváros szegénynegyedét, a legveszélyesebbnek tartott kerületet sem. A Scampiában olyan, főképp munkanélküli fiatalokkal találkozott, akiknek az életben maradás egyetlen módját valamely bűnbandához való csatlakozás jelenti.

Ország-világMunkatársunktól2015. 03. 27. péntek2015. 03. 27.

Kép: Pope Francis reacts as is greeted by cloistered nuns at the Duomo during his pastoral visit in Naples March 21, 2015. REUTERS/Stefano Rellandini - RTR4UAJ7, Fotó: © Stefano Rellandini / Reuters

Pope Francis reacts as is greeted by cloistered nuns at the Duomo during his pastoral visit in Naples
Pope Francis reacts as is greeted by cloistered nuns at the Duomo during his pastoral visit in Naples March 21, 2015. REUTERS/Stefano Rellandini - RTR4UAJ7
Fotó: © Stefano Rellandini / Reuters

Ferenc pápa Nápolyban ellátogatott a poggiorealei börtönbe is, ahol együtt ebédelt az elítéltekkel. A pápa tanácsa szerint az életet úgy kell venni, ahogy a kapus fogadja a labdát: ahogy és ahonnan érkezik. Egyiknek így, a másiknak máshogy jön. Ferenc pápa egy alpesi nóta szövegét idézte: „A felfelé haladás művészete nem az elesés elkerülése, hanem az, hogy ne maradjunk a földön elesve.” Ferenc elmondta, hogy a befogadás terén tapasztaljuk a mai társadalom egyik legnagyobb kegyetlenségét. A börtönből kikerülőket gyakorlatilag „erkölcsi életfogytiglanra” ítéli a társadalom.

Az erre az alkalomra a zárdákból kiengedett apácák nem bántak kesztyűs kézzel a pápával. Ajándékokkal és szép szavakkal rohanták le főpapjukat, akit úgy kellett kiszabadítani az imádattól elvakult nők gyűrűjéből, különben „félő volt, hogy felfalják őt” – mesélte el a történteket Crescenzio Sepe bíboros.

Ezek is érdekelhetnek