A szexet Isten teremtette. A házasságot a papok - mondta egy 'majdnem Semjénhez mérhető gondolkodó'

Ezt írtuk... (március második hetében) a Szabad Föld 10, 20, 20, 40, 50 és 60 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2015. 03. 19. csütörtök2015. 03. 19.
A szexet Isten teremtette. A házasságot a papok - mondta egy 'majdnem Semjénhez mérhető gondolkodó'

1955.
Idézet a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének határozatából. (Előadó Rákosi Mátyás elvtárs.) „Nagy Imre elvtárs elkövette azt a hibát, hogy elfeledkezett a szocializmus győzelme szempontjából legszükségesebb dologról, a munkatermelékenység rendszeres emeléséről. E jobboldali nézetet vallók úgy emlegetik az életszínvonal emelését, hogy közben semmit nem tesznek a termelékenység emeléséért. A Központi Vezetőség ezért a leghatározottabban elítéli pártunk szocialista iparosítási politikájának e jobboldali, antimarxista eltorzítását.”

 

1965.
Fortuna tavalyi „viselt dolgairól” számolt be a Sportfogadási és Lottó Igazgatóság. E szerint 1964-ben 341 millió totó- és lottószelvényt „fogyasztott” el az ország; lottón két fővárosi és két vidéki fogadó ért el ötös találatot. A tavalyi év nagy eseménye volt a totón bevezetett 13+1 játék, amellyel a kifizetett nyeremények is nőttek. A szerencsés lottózók az elmúlt esztendőben nyertek 37 öröklakást, 11 Balaton-parti üdülő-öröklakást, 56 gépkocsit, 292 hűtőgépet, 390 mosógépet, 217 motorkerékpárt, 102 pianínót, 1878 tévét, valamint 8 darab 50 és 1045 darab 5–25 ezer forintos vásárlási utalványt.

 

1975.
A szovjet kereskedelmi kirendeltség, a Mogürt és a magyar Merkur vállalat ünnepséget rendezett a százezredik Zsiguli átadása alkalmából. Az US 37-10 rendszámú jubiláns gépkocsi szerencsés tulajdonosa – aki két évre szóló garanciát, rádiót, üléshuzatot, szőnyeget is kapott ajándékba – Lennert Ferenc, a Bakony Művek üzemvezetője lett. Az első Zsigulit 1971 nyarán kapta dr. Kurcz Árpád villányi állatorvos, aki 152 ezer kilométer lefutása után nemrég cserélte ki kocsiját, természetesen ugyancsak Zsigulira.

 

1985.
A Szovjetunió Kommunista Pártjának Központi Bizottsága, a Szovjetunió Minisztertanácsa mély fájdalommal tudatja a párttal és az egész szovjet néppel, hogy Konsztantyin Csernyenko, az SZKP Központi Bizottságának főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke, életének 74. évében, 1985. március 10-én, moszkvai idő szerint 19.20 perckor, súlyos betegség után elhunyt. Moszkvában bizottság alakult Konsztantyin Csernyenko temetésének megszervezésére; a bizottság elnöke Mihail Gorbacsov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára lett.

 

1995.
A mi kapitalistáink nem tudják, hogy mivel játszanak, és arról sincs fogalmuk, hogy kikkel. Csak nyerni akarnak. Ezt annak idején, a boldog békeévekben, hazárdjátéknak nevezték. De nem ez a baj, hanem az, hogy ezeket értelmiséginek sem nevezhetem, polgárnak még kevésbé… Ha nagyon gonosz akarok lenni, akkor azt mondom, hogy az Onedin kapitány című filmsorozatból tanulták a kapitalizmust.
(Gádor Iván publicista)

 

2005.
Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága alelnöke a napokban több, azóta elhíresült kijelentést tett. Ezek közül egyet idéznénk: „A házasság szavunk csak férfi és nő kapcsolatára használható.” Egy majdnem Semjénhez mérhető gondolkodó, bizonyos Voltaire mondta a XVIII. század elején: „A szexet Isten teremtette. A házasságot a papok.”

Ezek is érdekelhetnek