'Lábon lőjük saját magunkat!' Elő a hűtőtáskákkal?

A balatoni települések polgármesterei felháborodtak a vasárnapi boltbezárás miatt, mert idegenforgalmi szempontból óriási károkat okozhat.

Ország-világMunkatársunktól2015. 03. 27. péntek2015. 03. 27.
'Lábon lőjük saját magunkat!' Elő a hűtőtáskákkal?

 „Lábon lőjük saját magunkat! Az egyáltalán nem kívánatos hűtőtáskás turizmus erősödhet tovább. Szándékos bevételcsonkítás, kinek jó ez?” – idézi a Somogyi Hírlap Online a Balaton déli parti polgármestereinek felkiáltását, akik kifogásolják, hogy a balatoni üdülőkörzetben sem lehetnek nyitva az üzletek vasárnap a nyári szezonban. Pontosabban az éttermeken, büféken kívül csak azok a 200 négyzetméteresnél kisebb boltok, ahol maga a tulajdonos és közvetlen hozzátartozója áll a pult mögött. A téma a Balatoni Szövetség éves közgyűlésén is napirendre került.

A KISOSZ-on (Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége) kívül ők is szorgalmazzák, hogy májustól szeptemberig az ország kiemelt üdülőterületein minden 200 négyzetméter feletti üzlet kinyithasson.

„Egyelőre elképzelni sem tudom azt, hogy a nyári csúcsszezon során, a hét turizmus szempontjából legerősebb napján, vasárnap bezárjanak az üzletek a tóparton” – mondta Csákovics Gyula, zamárdi polgármestere.

A Balatonnál egyre inkább néhány nyári hétvége határozza meg a szezon sikerességét vagy sikertelenségét. Ha bezárják az üzleteket vasárnap, azzal tovább csökkentik a Balaton versenyképességét más, országhatárokon kívüli üdülőhelyekkel szemben.

Ezek is érdekelhetnek