'Ma a Jóisten állja a fűtésszámlát' - özönölnek a hegyre a csodára váró ezrek

Érdekes arcok, a bókok története, fizetjük a nemek adóját - Ünnepi összeállítás lózungok nélkül. - A legfrissebb Szabad Föld címlapján köszöntjük minden kedves nőolvasónkat. A nőnap előtt megjelent, ez évi 10. lapszámunk összeállítása során pedig a megszokottnál is nagyobb figyelmet szenteltünk a nőknek.

Ország-világSZF-ajánló2015. 03. 06. péntek2015. 03. 06.
'Ma a Jóisten állja a fűtésszámlát' - özönölnek a hegyre a csodára váró ezrek

Friss számunkat szemlézve, mindenekelőtt az alkalomhoz illő nőnapi csokrunkból ajánlunk néhány cikket:

 

"Sok sláger született ötven éve, melyeket máig nosztalgiával dúdolunk. Emlékszünk az előadókra, míg bajban lennénk a tavalyelőtti tehetségkutatók szereplőinek felidézésével.
"Munkatársunk megkeresett néhány táncdalénekesnőt, akikért a hatvanas-hetvenes években az egész ország rajongott, és megtudakolta, mi lett velük, hogyan folytatták pályájukat.
"Hangok a táncdalfesztiválról" címmel hármas portrét olvashat róluk a friss Szabad Földben. Szóban és képekben is felidézzük a táncdalénekesnők akkori és mai arcát.


Sikeres és érdekes pályát befutó nőkről készült portréink sorába illik következő nőnapi cikkünk, "Vasasszony a bucnik között" címmel.
A cikkben bemutatott hölgyet "váratlanul érte, amikor a ruhagyárak privatizációja miatt édesapja úgy döntött: elég volt, abbahagyja, a családi vállalkozást lányára hagyja."
Bemutatjuk Massányi Kingát, a Gombdinasztia harmadik generációjának sikeres tagját, az alapítók méltó utódját.


Örök téma az udvarlás művészete, és kifogyhatatlan humorforrás összehasonlítani a változó korok változó ismerkedési szokásait. - Mohai Tamás, "a Thália Színház fiatal színésze kipróbálta, a mai nőkre hogyan hatnak azok a bókok, melyeket száz évvel ezelőtt még irulva-pirulva fogadtak a kisasszonyok. Az apropót az adta, hogy színre viszik a Két szék között című francia darabot, aminek központi témája az udvarlás művészete, a flört és a szerelmeslevelek jelentősége az 1930-as években. Vajon hogyan hatnak az egykor igéző szavak a mai nézőkre? Porosak, régi vágásúak, megmosolyogtatók, netalán kínosak?"
Az ígéretes kísérletről szól Biczó Henriett cikke, amely "Flört a legyezők mögött" címmel, családi hetilapunk friss számában jelent meg.


Lapunk közkedvelt "Jeles napok" rovatában is emlékeztetünk a Nemzetközi Nőnap hagyományának eredetére: a New York-i munkásnők 1857. március 8-i sztrájkjának emlékére tartják meg, Magyarországon 1914-ben ünnepelték először. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.
A nők jogegyenlősítő harca kapcsán "Megfizetjük a nemek adóját" címmel beszámolunk arról, hogy "ellopták a lányok az idei Oscar-díjátadó show-ját. A legjobb mellékszereplőnek járó díj átvételekor Patricia Arquette gyűrött papírlapról olvasta fel üzenetét: itt az ideje, hogy a nők valódi egyenlőséghez jussanak a bérekben is." "E szavak hallatán két másik híresség, Meryl Streep és Jennifer Lopez szinte ovációban tört ki – ezt is közvetítette a televízió."
Körképünkben bemutatjuk, mi váltotta ki ezt a látványos fellépést a világsztárokból Amerikában, amely az egyenjogúság fellegváraként tündököl.


NÉHÁNY TOVÁBBI AJÁNLATUNK a Szabad Föld március 6-i, friss számából:

 

"Csodaváró zarándokok" - Címlapunkon Balogh Géza riportja a szilágysági kultuszhelyről
Ezrek gyűlnek össze a Szóvár-hegyen, hogy meghallgassák Szűz Mária üzenetét.
"Az Erdélybe, Csíksomlyóra igyekvő magyar ember legtöbbször csak átrohan a Szilágyságon, mert 'úgy sincs ott miért megállni'. Pár éve azonban mind többen keresnek fel egy másik Somlyó melletti hegyet, nevezetesen a Szilágysomlyó és Szilágynagyfalu közötti Szóvár-hegyet, ahol az oda járók szerint isteni csodák történnek. Gyógyulások, megtérések, kinyilatkoztatások. Minden hónap első hétvégéjén százak, ezrek gyűlnek itt össze, hogy meghallgassák Szűz Mária üzeneteit, s hogy tanúi lehessenek a csodáknak..."
Ízelítőül egy rövid részlet a riportból: ..."Egy csodatévő fatönköt rejt az oltár, amit senki se felejt el megérinteni, amikor elmond egy fohászt, s távozik. A kis kápolna falán amúgy ez a felirat szerepel: Ezen a szent helyen Szűz Mária a következőket mondta: „Én minden megátalkodott bűnösnek, minden vallásúnak és nemzetiségűnek segítő édesanyja vagyok.”
Talán ezért is jönnek ide mind nagyobb számban magyar, román, ruszin, szlovák hívők, de láttak itt már lengyelt meg horvátot is. A szertartás magyar és román nyelven folyik. A misét celebráló lelkész, Csilik atya egészen szuggesztív ember. És végtelenül kedves, jó humorú. Most például azzal kezdi, hogy van egy jó híre: ma a Jóisten állja a fűtésszámlát. Kint ugyanis ragyog a nap, nincs szükség fűtésre. Később aztán komolyabbra vált, a szeretet és a megbocsátás köré építi a prédikációját..."

 

Természetesen Tőzsde rovatunkban is részletesen foglalkozunk a Buda-Cash botrány tanulságaival. Ennek kapcsán még erősebb megvilágításba kerülnek a rovatunkban folyamatosan megjelenő piaci elemzéseket készíítő GeoPro befektetőbarát sajátosságai:
"A GEOPRO ZRT. nem árul zsákbamacskát. Partnerünk, az Interactive Brokers jelenleg is 13 nagybanknál megosztva kezeli a rábízott ügyfélpénzeket, megelőzendő a Lehman-csődhöz hasonló veszélyeket. Az automatizált nyilvántartási rendszer minden időpillanatban a valós állapotot mutatja az ügyfél pénzügyi helyzetéről, cégünk ennek is köszönhetően tavaly már zsinórban harmadszor nyerte el az év legjobb online brókere címet. Társaságunk minden egyes ügyfelének egyedi számlája van, így nem fedezheti más ügyfelek kockázatait. Végül, de nem utolsósorban, ügyfeleinkre a brit befektetővédelmi szabályok vonatkoznak, melyek a hazainál bőkezűbbek: ügyfelenként 50 ezer angol font (hozzávetőleg 21 millió forint) erejéig szóló védelmet nyújtanak."
A részletek a friss Szabad Föld Tőzsde rovatában olvashatók.

 

A tekintélyes korrupciókutató, akire a NAV is felfigyelt...
"Borítékkal megsürgetett építési engedély, zavart mozdulattal orvos zsebébe csúsztatott húszezresek – ismerős jelenetek a hétköznapi életből, amelyek, talán nem is gondolnánk, egyúttal a korrupció megannyi jól bevált formái. De mit is takar pontosan ez az oly sokat kárhoztatott jelenség? Milyen negatív hatásai vannak az anyagi veszteségen túl? Jávor István nemzetközi hírű szociológussal, az ELTE Szociológia Tanszékének docensével beszélgettünk, akinek korrupcióról szóló kutatásait tavaly rangos amerikai díjjal tüntették ki. Eredményeire itthon is felfigyeltek: a NAV jó hírnév megsértéséért hárommillió forintra perelte be."
Interjú a Szabad Föld hasábjain.

 

Szabad Föld-olvasótalálkozó zsúfolásig telt teremben
Zsúfolásig megtelt a terem Abonyban, a Kultúra Házában a Szabad Föld február 25-i olvasótalálkozóján: újabb s újabb székeket kellett hozni, még a folyosón is ültek. Mint korábban már megírtuk, Pest megyében itt van a legtöbb előfizetőnk – pedig nem ez a legnagyobb város –, s ahogy számoltuk, közülük minden negyedik eljött. Voltak, akik a környező falvakból érkeztek, de olyan is, aki Budapestről indult el – a távolság kilencven kilométer –, mert olvasta lapunkban a találkozó hírét.
Részletes beszámolónk friss lapunkban olvasható arról, hogy szerkesztőségünkből kikkel találkozhattak személyesen olvasóink, és hogyan zajlott az esemény.

 

És végül, de nem utolsó sorban: Előfizetőink ismét kuponokat kaptak: 4X20% SPAR-KEDVEZMÉNY! - Pénzt hozhat az újság!

Folytatódik, és egészen 2015. november 15-ig tart a Szabad Föld Előfizetői Programja. Az előfizetésüket fenntartó, illetve új előfizető olvasóink nagy értékű kuponokat találnak a számukra kézbesített lapban.
A 20%-os kedvezménykuponokat ma megjelent, március 6-i lapszámunkban találják meg előfizetőink. A következő 1000 forintos kedvezménykupont március 20-ai lapszámunkban juttatjuk el előfizetőinkhez!
Érdemes most is előfizetni, a program az év végéig tart!
Előző lapszámainkban és honlapunkon (Szabad Föld és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. közös akciója a Szabad Föld előfizetőinek) részleteket talál a programról.

A leggyakoribb kérdések előfizetői programunkról:
Hol találom meg a hozzám legközelebb eső SPAR üzletet? - Meddig érvényesek a kuponok? -  15000 forint felett vásároltam, egyszerre két 1000 forintos kupont is beválthatok? -  Vehetek műszaki cikket is az 1000 forintos kedvezménykuponokkal? - A 20% kedvezménykupon gyűjtőkartonra is vonatkozik? - Hány kiló húst vehetek egyszerre, hogy érvényes legyen a 20%-os kedvezménykupon? - Összegyűrődött, megsérült a kuponom, elfogadják? - SuperShop-pontot kapok azon termékek után, ahol igénybe veszem a 20%-os kedvezménykupont? - Egyszerre használhatom a kétféle kupont? - A négy darab 20%-os kupon csak egyszerre használható fel?

Az előfizetéssel kapcsolatos kérdések pedig:
Meddig tart a Szabad Föld Előfizetői Program? -  Szabad Föld-előfizető vagyok, hogy kapom meg a kuponokat? - Nem fog elveszni a kuponom? - Átruházhatóak a kuponok? - A kuponok érvényességéhez szükséges az előfizetést igazoló nyugta? - Szabad Föld-előfizetésem van, mikor jár a kedvezmény? - Ha most fizetek elő Szabad Földre, akkor is részt veszek
az Előfizetői Programban?

Ezek is érdekelhetnek