Az önkormányzat perelt, de a bíró kimondta: tűrni kell a kritikát

Választási ígéretet kért számon önkormányzatán egy tárnoki nyugdíjas asszony. A település csatornázásra nyújtott be pályázatot több évvel ezelőtt, nyert is, a beruházás pedig javarészt uniós pénzből épül meg. Mindössze az önkormányzat által, a 2010-es választások idején ígért összeg változott, így a lakosságra nagyobb önrész hárult.

Ország-világhj2015. 03. 27. péntek2015. 03. 27.
Az önkormányzat perelt, de a bíró kimondta: tűrni kell a kritikát

Az asszony és családja ugyan ki tudta fizetni a magasabb összeget, ám zavarta, hogy ismerőseire és a legszegényebb tárnokiakra olyan terhet ró az önkormányzat, amit már nem tudnak finanszírozni. A beruházás vitatott kérdéseivel az idős asszony egy honlapon foglalkozik.

Az önkormányzat ezért beperelte, mondván, 2010 óta sok minden változott a beruházás körül, a polgármester szerint ez teljesen természetes, ahogyan az is előfordulhatott, hogy az önkormányzat az ígértnél kevesebb pénzt tud a beruházásra költeni. Az asszonyt azért perelték be, mert „közérdekű adatokat olyan összefüggésben közöl, amely valós tényeket hamis színben tüntet fel”.

A bíróság első fokon az asszonynak adott igazat. Amint a döntés szól: egy ilyen méretű, uniós és magyar közpénzből épülő beruházás esetében különösen fontos az átláthatóság, az önkormányzatnak pedig tűrnie kell a kritikát, még akkor is, ha a választópolgár azt élesen fogalmazza meg.

Ezek is érdekelhetnek