Bezárás kizárva

MÁRCIUS 1-JÉVEL ÁTALAKUL a honi egészségügy, derült ki a szakállamtitkár hétfői sajtótájékoztatóján. A kormány szerint jobb lesz – kérdés, hogy a gyakorlatban hogyan működnek majd az új elvek.

Ország-világK. F.2015. 03. 01. vasárnap2015. 03. 01.

Kép: Szeged, 2008. október 07. Mentők, egészségügy, ambulancia. Fotó: Ujvári Sándor

Bezárás kizárva
Szeged, 2008. október 07. Mentők, egészségügy, ambulancia. Fotó: Ujvári Sándor

Röghöz kötés. Egyre több orvos fogja majd menekülőre, ha borítékot lát a betege kezében. Kiterjesztik ugyanis az ösztöndíjprogramokat: aki vállalja, hogy a szakvizsga után bizonyos ideig Magyarországon dolgozik és nem fogad el hálapénzt a munkájáért, havi 100 ezer forinttal vastagodik a bankszámlája.

Közalkalmazás. A következő lépésben az előbbi feltételek mellett dolgozó összes orvosra érvényes lesz, hogy aláírván a szóban forgó megállapodást, illetve azt is vállalva, hogy közalkalmazottként dolgozik, szintén megkapja a bérkiegészítést. Hogy milyen retorziót alkalmazhatnak majd azzal szemben, aki mégis elfogadja a paraszolvenciát, egyelőre még nem világos.

Infarktus és stroke. Új fejlesztésű számítógépes rendszer indul az Országos Mentőszolgálatnál. Ennek köszönhetően a rohamkocsik EKG-készüléke közvetlen kapcsolatban áll majd a központtal, amely a mentősöket abba az intézménybe irányítja, ahol a legjobban el tudják látni az infarktusos beteget. Ugyanilyen rendszert terveznek kialakítani a szélütést szenvedett betegek számára.

Onkológia. A szűrések rendszere az év második felétől az egész országot lefedné – a különböző rákszűrések kiterjesztésére 4,6 milliárd forintos keret ad lehetőséget.

Gyermeksürgősségi. Korszerűsödik a fővárosi Heim Pál kórház, s a megyei kórházak sürgősségi ellátóhelyei is átalakulnak, hogy a speciális kezelést igénylő gyermekek megfelelő időn belül az ellátó központokba kerülhessenek – ezt 10 milliárd forintból hajtják végre.

Kórházbezárás. Erre nem kerül sor az intézményi átalakítások során, csupán ésszerűsítési és hatékonyságjavítási változások jöhetnek szóba.

Csökkentés. Hogy a közpénzeket ne a bürokráciára, hanem ellátásra lehessen költeni, csökken a háttérintézmények apparátusa. Újra önálló lesz a Gyógyszerészeti Intézet, bővebb hatáskörrel: az Országos Élelmezéstudományi Intézet is része lesz. Az intézet feladatául szabják a hamis gyógyszerek forgalmának visszaszorítását is.

Védőnők. A szakmai életpályamodellel kapcsolatban kiderült, hogy új törvény várható az alapellátásról, amely külön fejezetben tárgyalja a védőnői rendszer átalakítását. A szakmának kell eldöntenie, hogy a védőnők a háziorvosokhoz hasonló rendszerben, közalkalmazottként, vagy az önkormányzatoknál kívánnak dolgozni.

Ezek is érdekelhetnek