Csak altatásban viselhető fájdalmak - Mindent végigromboló traumák - Az orvost nem béníthatja le a szenvedés

Bethesda gyógyereje. - Riport egy kórházból, ahol a lélek különös szerepet kap. Közép-Európa egyetlen egyházi fenntartású gyermekkórházában jártunk, mely idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját. A legtöbb, súlyos égési sérülést szenvedett gyermek a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházába kerül. Erősségük az intenzív ellátás. Itt végzik az autóbalesetben sérültek vagy idegrendszeri károsodást szenvedettek rehabilitációját. Hiperaktív és figyelemzavaros gyerekek is gyakorta érkeznek.

Ország-világSZF-ajánló2015. 03. 27. péntek2015. 03. 27.
Csak altatásban viselhető fájdalmak - Mindent végigromboló traumák - Az orvost nem béníthatja le a szenvedés

Idézet az intenzív osztály vezető főorvosától: "A szülő első reakciója mindig a kétségbeesés, miután megtudja, hogy a szeme fénye lélegeztetőgépre szorul. Ez egy hatalmas lelki seb."  A kórház lehetővé teszi néhány család számára, hogy otthoni környezetben ápolhassák ezeket a gyerekeket. 
"A fájdalom olyan, mint egy ördögi kör, meg kell szakítani" - osztja meg munkatársunkkal a Bethesda Gyermekkórházban működő fájdalomambulancia vezetője.
Az égési intenzív osztályon dolgozók mindennapos küzdelmeit is bemutatjuk: "Az égés olyan, mint egy megállíthatatlan gyorsvonat, végigrombol mindent. Az égésbetegség sokrétű szervi elváltozással jár, súlyos traumaként éli meg a szervezet" - érzékelteti a baj mértékét a szakember. - "Mekkora fájdalmat okoz egy ilyen sérülés? A választ sejteti, hogy a sebek kötözését csak altatásban végzik. Az ambuláns beteget is úgy fürdetik, sebeit úgy kötik újra, miközben alszik."
"Akit nem lebénít, hanem erővel tölt el, hogy szenvedő, beteg gyerekeken segíthet, annak a miénk a leggyönyörűbb szakma" - mondja a riportban a kórház főigazgatója.
A részletek a friss Szabad Földben megjelent képes riportban: "Rombol, mint a gyors"

 

Néhány további ajánlatunk a Szabad Föld március 27-én megjelent friss számából:

 

Ő a gyémántográfus
Már hatévesen festőnek készült, s közel a nyolcvanhoz elmondhatja, hogy mozgalmas és izgalmas pálya áll a háta mögött. Március 15-én Kossuth-díjat kapott. Sosem volt a rendszer kegyeltje, most is remegett az ünnepségen, hogy egyszer csak felébred, és vége az álomnak, vissza kell adnia az aranyszobrocskát. Gyémánt László Kossuth-díjas festőművésszel beszélgettünk.

 

Lombhullástól a teljes pusztulásig
70. évforduló: Szálasi 1945. március 29-én menekült el. A nyilas uralom 165 napja idején életek sokasága veszett oda, romba dőlt az ország, javai jelentős részét elhurcolták. összeállításunkban felidézzük a Szálasi-korszak hónapjait.
Történelmi összeállításunk ehhez kapcsolódó témája az oktatásról szól:
Velünk élő történelem - Rég volt! Hogy volt?
"Az általános iskolák 5., 6. és 7. osztályaiból kivonják szeptembertől Bánhegyi Ferenc nagy tiltakozást kiváltó történelemkönyveit. Ám a 8. évfolyamban egyelőre marad a leginkább vitatott kötet – amely jelenleg Hitlert rokonszenves személyiségnek ábrázolja, Horthyt pedig idealizálja. Igaz, módosítják majd. Újra.
"
Közzétesszük Szunyogh Szabolcs oktatással foglalkozó újságíró, a Köznevelés című lap egykori főszerkesztője véleményét is:
"A tankönyvekben fel-felbukkanó rasszizmusra és Nyugat-ellenességre nehéz valódi magyarázatot találni."
A részletek a március 27-én megjelent Szabad Földben.

 

Fertőben lebegő rence
Egy kisebb város lakosságával nőtt tavaly a nemzeti parkjainkba látogató hazánkfiai száma: 42 ezerrel többen voltak kíváncsiak a látogatóközpontokra, tanösvényekre, barlangokra, mint egy évvel korábban. 
Egyre nagyobb a keletje a Nemzeti Parki Termék védjeggyel ellátott árucikkeknek. Több mint 340 termék (szörpök, kolbászok, lekvárok, mézek, sajtok) viseli e címet.
Képes összeállítás természeti kincseinkről a friss Szabad Földben.

 

Kék ruhás boldogság
Angliából indult a kezdeményezés: az autista gyereket nevelő anyukáknak legyen egy napjuk, ami csak róluk szól. Nálunk az idén szerveztek először ilyen „ajándéknapot” az érintetteknek. Az Autizmus Világnapját április 2-án tartják.
Képes beszámoló a fotózásra új frizurát-sminket és kék ruhákat öltő anyukákról

 

Pénzt hozhat az újság! - Ha előfizet, jönnek az újabb kuponok!

Folytatódik, és egészen 2015. november 15-ig tart a Szabad Föld Előfizetői Programja. Az előfizetésüket fenntartó, illetve új előfizető olvasóink nagy értékű kuponokat találnak a számukra kézbesített lapban.
Minden hónapban egy alkalommal 1000 forintos kedvezménykupont, egy másik alkalommal négy darab 20%-os kedvezménykupon juttatunk el régi és új előfizetőinkhez.
Novemberig havonta folytatjuk! Érdemes most előfizetni, a program az év végéig tart!
Előző lapszámainkban és honlapunkon (Szabad Föld és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. közös akciója a Szabad Föld előfizetőinek) részleteket talál a programról.
Olvassa el a részletes szabályokat, hogy megtudja, milyen termékek vásárlásra használhatja a kuponokat, és melyekre nem érvényesek!

Ezek is érdekelhetnek