Csesznek, Füzér, Csókakő - Várak a kőhalmokon

A CSESZNEKI vár teljes felújításáról álmodik Nagy Ferenc várkapitány immár 18 éve, vagyis amióta az állam tulajdonában lévő építményt a vagyonkezelőtől üzemeltetésre bérbe vette. S hogy nem légvárakat épít, az mostanában bizonyosodhat be: a csesznekin kívül még négy (Csobánc, Csókakő, Rezi, Somló) dunántúli vár felújításának pályázatát készítik elő.

Ország-világHardi Péter2015. 03. 09. hétfő2015. 03. 09.
Csesznek, Füzér, Csókakő - Várak a kőhalmokon

A felújítások nem most kezdődtek Cseszneken, jó tíz évvel ezelőtt 102,5 millió forintból már összközművesítették a XVIII. század végéig lakott várat. A teljes felújítás összege ennél nagyságrenddel nagyobb, a várkapitány szerint 2,5 milliárdba kerülne. Cserébe viszont páratlan értéket kapnánk: a látogatók egy hamisítatlan barokk várba érkeznének. A beruházás jelentőségét az is növeli, hogy teljes mértékben felújított vár nem található az országban. A cseszneki tehát mintának is tekinthető majd – hasonlóan az ország másik felén található füzérihez, ahol hasonló terveket dédelgetnek. Igaz, egyelőre annak is örülni fog Nagy Ferenc, ha az egyeztetések sorát követően az alsó vár rekonstrukciója elkezdődik – talán jövőre.

Szintén nagy reményeket fűz a mostani pályázati lehetőséghez Csókakő polgármestere. Fűrész György az egykori végvári harcok kereszttüzében fekvő, a mai országos kék túra útvonalán lévő várat elsősorban a bakancsos turizmust kiszolgáló szálláshelyként tudja elképzelni.

A terv alapos előkészítést igényel: az alsó szinten lévő valamikori lóistálló újbóli felépítését például régészeti feltárásnak kell megelőznie. Ezt követően azonban talán nem lesz akadálya annak, hogy az építményben nem csupán a gyalogosan vagy kerékpárral érkezők találjanak fedelet a fejük fölé, hanem azok is, akik útjuk során kedvenc paripájukat szeretnék kikötni és megabrakoltatni. A több tízmilliós beruházás költségeinek nagy részét ezúttal is az Európai Unió állná.

Ezek is érdekelhetnek