Döntéshelyzetben az önkormányzatok

AZ ÁTALAKULÓ SZOCIÁLIS támogatási rendszer hozományaként a segélyek ki- és elosztása javarészt az önkormányzatok vezetőin múlik majd.

Ország-világHardi Judit2015. 03. 10. kedd2015. 03. 10.

Kép: bódvalenke festmény freskó szegénység kitörési kísérlet nyomor művészet 2011 11 02 Fotó: Kállai Márton

Döntéshelyzetben az önkormányzatok
bódvalenke festmény freskó szegénység kitörési kísérlet nyomor művészet 2011 11 02 Fotó: Kállai Márton

Megszűnik, átalakul, új nevet kap, máshonnan lesz igényelhető: a segélyezési rendszer március elsejétől komoly változásokon esik át. Hétfőtől az érintettek a szociális segélyezést két helyről igényelhetik – a járásoktól és a helyi önkormányzatoktól.

Előbbi hatáskörébe tartoznak a jövedelemkompenzáló támogatások, ezeket közvetlenül az állami költségvetésből fizetik majd ki. Ilyen segítség például a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, amelyet a közfoglalkoztatásban részt nem vevők kérhetnek. Járási támogatás lesz az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, az időskorúak járadéka, az ápolási díj és az alanyi közgyógyellátás. Mostani formájában megszűnik a lakásfenntartási, adósságkezelési támogatás, a méltányossági ápolási és közgyógyellátás, illetve a helyi segély, mindez együtt új, egységes nevet kap: települési támogatás. Erről az önkormányzat dönt – és a település kasszájából kell kigazdálkodnia.

Az állami indoklás szerint a rendszer lényege, hogy átláthatóbb és igazságosabb legyen a segélyezési rendszer, hiszen a települések vezetői jobban látják, ki szorul rá valóban a támogatásra, és ki nem. Ez elviekben valóban működhet, ám minden a települések vezetőinek jóindulatán múlik.

További probléma a finanszírozás. Sok település ugyanis már most adósságtengerben úszik, a vezetők közül sokan nem tudják, honnan teremtik majd elő a pénzt a segélyekhez. Igaz, kivethetnek újabb adókat. Csakhogy ahol nagy a nincstelenség, ott adóztatni is fölösleges – nincs mit megsarcolni.

Ezek is érdekelhetnek