Hazatér a harmadik is

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját – Ecce Homo, Golgota, Krisztus Pilátus előtt – 1995-től tavaly nyárig együtt lehetett megtekinteni a debreceni Déri Múzeumban.

Ország-világU. Á.2015. 03. 11. szerda2015. 03. 11.
Hazatér a harmadik is

A legutóbbi kép azonban a kanadai Hamilton Galéria tulajdona volt, évi 50 ezer dollárért bérelte Hajdú-Bihar megye és Debrecen városa. A kanadai galéria tavaly visszakérte a festményt, amit elszállítottak Debrecenből. Most a magyar állam – meg nem nevezett összegért – megvásárolta a képet, s mint azt Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter Debrecenben bejelentette: hamarosan újra együtt látható a trilógia mindhárom darabja.

A Munkácsy-kép megvásárlását két fontos döntés előzte meg: a Hamilton Galéria igazgatótanácsa hozzájárult az eladáshoz, illetve a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja rendelkezésre bocsátotta a vételárat. A vásárlásról szóló szerződést várhatóan március végén írják alá.

A Déri Múzeum Munkácsy termében a trilógia két darabja, a Golgota és az Ecce Homo jelenleg is látható, míg a harmadik monumentális méretű kép helye tavalyi elszállítása óta üresen maradt. De már nem sokáig.

Ezek is érdekelhetnek